Izvor: Klix | Utorak, 11.12.2018.| 15:56
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH izdvojila 1,5 mil KM za izgradnju infrastrukture poduzetničkih zona u pet općina i dva grada

Ilustracija (Foto: Carole Castelli/shutterstock.com)
Federalni ministar razvoja, poduzetništva i obrta Amir Zukić u utorak, 11. decembra, je u Mostaru potpisao ugovore sa sedam jedinica lokalne samouprave iz Federacije BiH, kojima je u okviru projekta izgradnje poduzetničkih zona dodijeljeno 1,5 mil KM.

Novac su dobile općine Visoko, Vitez, Maglaj, Gračanica i Posušje te gradovi Zenica i Livno. Iznos dodijeljenog novca kreće se od 150 do 250.000 KM, dok je sufinansiranje jedinica lokalne samouprave koje su aplicirale za grantove minimalno 30% od ukupne vrijednosti projekta.

- Riječ je o drugom javnom pozivu u kojem udružujemo novce s jedinicama lokalne samouprave u svrhu poboljšanja poduzetničke infrastrukture u poslovnim zonama u Federaciji BiH, promocije poslovnih zona, kao i jačanja usluga korisnika u poslovnim zonama - istakao je ministar Zukić.

Očekuje se, kaže ministar, da će se na osnovu ovih projekata u tim poslovnim zonama osnovati 53 mala i srednja poduzeća te zaposliti 430 radnika.

Livanjski gradonačelnik Luka Čelan istakao je kako je Grad Livno dobio novac za izgradnju prometnice u Gospodarskoj zoni Jug, čime će biti završena kompletna infrastruktura u toj zoni u kojoj već ima oko 300 uposlenih.

Predstavnica Općine Visoko Amila Koso naglasila je kako su dodijeljena sredstva namijenjena Poslovnoj zoni Ozrakovići, i to za izgradnju saobraćajnice, kanalizacije i vodovoda.

- Raduje nas činjenica da nakon niza projekata koje je općina Visoko uradila u ovoj poslovnoj zoni, možemo kroz izgradnju saobraćanice zaokružiti jednu lijepu infrastrukturnu priču, naročito zbog činjenice što je Poslovna zona Ozrakovići trenutno možda i najbitnija i najperspektivnija poslovna zona u FBiH, a možda i u BiH - ocijenila je Koso.

Inače, ulaganja u razvoj poduzetničkih zona u posljednjih pet godina rezultirala su pozitivnim efektima s aspekta ulaska novih privrednih subjekata u ove zone, a evidentno je i povećano novoupošljavanje u zonama koje su bile sufinancirane od strane navedenog ministarstva.

S obzirom na to da su ovo grantovi koja se u ovoj godini dodjeljuju drugi put (u septembru ove godine potpisani su ugovori o dodjeli grantova za poduzetničke zone sa 20 jedinica lokalne samouprave), za poduzetničke zone je u 2018. godini ukupno odobreno 5,3 mil KM za 27 jedinica lokalne samouprave, kroz čije će se projekte zaposliti 1.336 radnika u 95 novih poduzeća u ovim zonama.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.