Izvor: Capital | Nedjelja, 09.12.2018.| 19:20
Izdvojite članak Odštampajte vijest

FBiH bi preko Hrvatskog drvnog klastera mogla dobiti pomoć EU

(Foto: Dobrovizcki/shutterstock.com)
Predsjednik Privredne komore FBiH Marko Šantić na konferenciji Adriatic Wood Days u Dubrovniku istaknuo je potrebu regionalnog povezivanja svih aktera na području prerade drveta, šuma i biomase.

Privredna komora FBiH bila je partner ove konferencije posvećene aktuelnim temama iz oblasti šumarstva i prerade drveta u jugoistočnoj Evropi, a osim predstavnika Komore, učestovali su i predstavnici kompanija iz BiH.

Uz stručnjake i kreatore politika iz regiona, više od 150 učesnika početkom ove sedmice bavilo se temama EU fondova i većeg korištenja sredstava iz Brisela, s naglaskom na sve veću ulogu biomase u energetici. Diskutovalo se o evropskim projektima, novitetima, te uspješnim regionalnim projektima, od kojih je najviše pažnje privukla priča firme Artisan iz Tešnja, koji uspijeva proizvesti skupi namještaj od masiva bukve i oraha i prodati ga na zahtjevnom svjetskom tržištu, postižući i do 20 puta veću dodanu vrijednost u odnosu na cijene ulazne sirovine.

Naglašeno je da se neka od ograničenja nalaze u sferi obrazovanja i prijenosa znanja, ali i slabog interesa sektorskih kadrova i mladih stručnjaka za rad u drvno-prerađivačkoj industriji. Također, bilo je riječi o radnoj snazi, podizanju konkurentnosti na međunarodnom tržištu kao ključnom u narednom periodu, za šta su neophodna značajna ulaganja u marketing i otvaranja novih tržišta, a u tom dijelu svaka država mora aktivnije surađivati sa sektorom, istaknuli su brojni panelisti tokom rasprava.

Pošto BiH nije članica EU, te kao takva nema adekvatan pristup svim raspoloživim fondovima na prostoru Evropske unije, Šantić je incirao da Privredna komora BiH, Vlada FBiH i županijske vlade potpomognu svoje poduzetnike u sektoru drveta, poljoprivrede, turizma i energetike kroz lobiranje u Briselu već postojećim kanalom Hrvatskog drvnog klastera.

Konferencija 4. međunaradnog Adriatic Wood Days održana je u Dubrovniku od 2. do 4. decembra.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.