Izvor: eKapija | Subota, 08.12.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Šta je zajedničko Metropolitan operi, Estoniji i brijačima

Branislav Vujović
Treća po redu, konferencija Future is Now, održana je u četvrtak 6. decembra u Beogradu i okupila je brojne domaće i inostrane stručnjake iz domena modernih tehnologija, savremenog biznisa, futurizma, inovacija, a neke od tema bile su digitalna revolucija, marketing, menadžement, HR, gejming, GDPR.

Koji principi ekonomije vladaju u digitalnom dobu i kako se danas postavljaju poslovni modeli – pitanja su koja je postavio Branislav Vujović, osnivač i direktor Saga New Frontier Group, koji je bio jedan od govornika.

- Digitalna revolucija je svuda oko nas. Promjenile su se mnoge stvari a mi smo na samom početku. Ovo što se do sada promijenilo je ništa u poređenju sa onim što će se tek desiti, od privatnog, poslovnog života do zakonske regulative - istakao je Branislav Vujović.

Na primjeru Metropolitan opera iz Njujorka Vujović je objasnio kako funkcionište digitalizacija. Kao jedna od najlepših i najluksuznijih opera na svijetu,sa 3.800 sjedišta, Metropolitan ne može da se izdržava od karata. U cilju poboljšanja finansija, došli su na ideju da snimaju operu i naplaćuju karte za direktno gledanje.

Tako danas možete da odete u bioskop, platite kartu i gledate direktan prenos opere iz Njujorka, balet iz Moskve, Šekspir teatar iz Londona. Metropolitan opera danas kroz bioskope dobija mnogo više klijenata, što je ostvarila kroz promjenu poslovnog modela. Uz digitalnu ekonomiju su dali novo korisničko iskustvo, objasnio je Vujović.

Estonija je takođe, krenula u korak sa digitalnom ekonomijom.

Kako bi povećali broj stanovnika u zemlji i pritom, ostvarili i finansijsku dobit u budžetu, vlada Estonije je omogućila opciju e–residenta, rekao je Vujović na panelu.

- Da bi postali virtuelni rezident zemlje jedini preduslov jeste da ličnu kartu morate da preuzemete u najbližoj estonskoj ambasadi. Nakon preuzimanja, postajate virtuelni građanin Estonije. Na taj način stičete pravo da otvorite firmu u Estoniji i za to vam treba samo lična karta. Dobijanjem lične karte možete da pokrenete poslovanje, i ako vaša firma napravi profit, a želite da uzmete novac iz firme, jedino u tom slučaju morate da platite porez. Estonija, tako, zahvaljujući svom modelu, računa da će do 2025. godine imati čak 10 miliona e-rezidenata - napominje Vujović.

Važnost digitalnog poslovnog modela

Uz pomoć dobre ideje i inovativnog poslovnog modela amerikanac Michael Dubin je postao gotovo "preko noći" poznat.

Nakon što je snimio reklamu u kojoj nudi uslugu isporuke pet patrona žileta za brijače, po cijeni od jednog dolara, u prvih 48 sati je imao 12.000 pretplatnika. Reklama je vrlo brzo postala popularna na mreži Youtube, jer se po izuzetnoj niskoj cijeni pretplaćujete i svakog meseca dobijate proizvod, koji bi možda, često zaboravili da kupite na vrijeme. Na taj način ne morate u kupovinu, štedite vrijeme i mnogo novca.

Prema riječima Vujovića, osnovni resursi za digitalnu ekonomiju su informacije, klijenti i poslovni model, a ono što spaja prethodna tri navedena primera je upravo digitalna ekonomija.

- Sve firme moraće da se promjene. Vrijednost u digitalnoj ekonomiji je bazirana na informacijama i na klijentima, a pravi kreator vrijednosti informacije je digitalni poslovni model. Inovirajte vaš poslovni model i tako ćete kreirati vrijednost za vašeg klijenta - poručio je Vujović.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.