Izvor: Capital | Četvrtak, 06.12.2018.| 15:32

MG Mind postaje najveći dioničar banjalučke Nove banke

(Foto: Ralf Kleemann/shutterstock.com)
Kompanija MG Mind, u vlasništvu biznismena Mladena Milanovića, kupila je akcije Nove banke za 2,9 mil KM, a u narednim danima će kroz još nekoliko milionskih transakcija postati najveći pojedinačni akcionar banke, saznaje portal Capital.

Blok poslom na Banjalučkoj berzi MG Mind je juče kupio 4.151.303 akcije po cijeni od 0,7 KM po akciji.

Prema pisanju Capitala, MG Mind bi trebalo danas da kupi još jedan dio akcija za oko 4 mil KM, a u narednim danima trebalo bi da postane vlasnik od 15 do 20% kapitala banke, što će ga koštati od 15 do 20 mil KM.

Akcije kompaniji MG Mind su odlučili prodati trenutno najveći pojedinačni akcionar i bivši direktor Nove banke Milan Radović koji ima 7,9% akcija banke, Interpromet Novi Grad Dragana Pilipovića u čijem vlasništvu je 6,25, porodica Avlijaš koja ima 3,2% akcija, te firme Financ koja ima 3% i Euroline sa 2,5% akcija banke.

Mladen Milanović potvrdio je za Capital da će nakon kupovine akcija od postojećih vlasnika biti najveći pojedinačni akcionar Nove banke.

- Planiram da preuzmem 15 do 20% akcija. Ovo je dobro posložena, stabilna i što je važno domaća banka. Sinergijom sa mojim ostalim kompanijama stvoriće se mogućnost za njen dodatni razvoj i jačanje na bankarskom tržištu - rekao je Milanović.

On kaže da će Nova banka, čiji su najveći akcionari domaći privrednici, biti znatno više fleksibilnija prema kompanijama iz Republike Srpske za razliku od banaka kojima su centrale u inostranstvu.

- Ono što je najvažnije za sve klijente, poslovna politika banke se neće mijenjati - rekao je Milanović.

Osim MG Minda, Mladen Milanović je vlasnik i banjalučke Tržnice, Čistoće Banjaluka, Mrkonjićputeva, a posluje i u Sloveniji.

Promjene u Novoj banci počele su početkom novembra sa smjenom Milana Radovića sa mjesta predsjednika Uprave Nove banke nakon što je odbio da podnese ostavku, koju je od njega pod političkim pritiskom tražio Nadzorni odbor.

Za novog direktora imenovan je njegov zamjenik Goran Avlijaš.Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.