NavMenu

Menadžeri kompanija ne mogu predvidjeti poteškoće s gotovinom: Firmama nedostaju finansijske prognoze

Izvor: Nezavisne novine Ponedjeljak, 04.05.2009. 09:41
Komentari
Podeli

Preduzećima u RS nedostaju adekvatne finansijske prognoze što im onemogućava da predvide buduće poteškoće s gotovinom, što je izražen problem u aktuelnim uslovima globalne recesije.

Ističu to konsultanti koji sprovode restrukturiranje sedam preduzeća u RS koja u vlasničkoj strukturi imaju značajno učešće zatvorenih investicionih fondova, projektu koji je podržan od strane Evropske komisije i Svjetske banke.

Đorđe Lajšić, vođa tog projekta, ocjenjuje da su finansijske prognoze vjerovatno najvažniji upravljački instrument u svakom trenutku, a posebno u situacijama kada su finansijska sredstva oskudna na tržištu.

"Ako se preduzeće kreće naslijepo, tek da bi jednog dana ustanovilo da je neočekivano ostalo bez novca, onda je to siguran put u neuspjeh", ukazuje on.

Finansijske prognoze su zasnovane na predviđanjima prihoda (poslovnih i ostalih) i rashoda (troškova i plaćanja). Njihovim korištenjem, napominju konsultanti, moguće je konstruisati model koji će dati prognoze toka gotovine, gotovinske pozicije i pozajmica kroz niz budućih vremenskih perioda.

Lajšić napominje da sva predviđanja zavise od pretpostavki koje se koriste u modelu, gdje većina njih koristi raspon od najpesimističnijih do najoptimističnijih. Kako bi preduzećima uključenim u projekat pomogli da unaprijede sposobnosti izrade finansijskih prognoza, konsultanti su organizovali radionicu kojom je rukovodio međunarodni ekspert Džo Konsidajn, gdje su učesnici bili u prilici da na računarima konstruišu vlastite modele. Standardni programski paketi, dizajnirani za izrade finansijskih prognoza, napominju, nisu prikladni za korištenje u BiH, zbog čega očekuju da će domaće softverske kompanije preuzeti njihov model i ponuditi ga preduzećima na korištenje.

Lajšić kaže da je svjestan da je malo vjerovatno da će to preduzećima značajno pomoći u kratkoročnom smislu imajući u vidu da su svi najvažniji trgovinski partneri BiH takođe pogođeni svjetskom ekonomskom krizom.

"Međutim, postavljanje temelja za bolje poslovanje nikad nije gubitak vremena i mi radimo s preduzećima kako bismo im pomogli da planiraju povećan obim poslovanja u budućem periodu", naglasio je Lajšić.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.