Izvor: eKapija | Četvrtak, 06.12.2018.| 12:04
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Vlada TK podržala sedam infrastrukturnih projekata - Za realizaciju potreban i privatni kapital

(Foto: mighty chiwawa/shutterstock.com)
Za projekte javno-privatnog partnerstva u šest lokalnih zajednica u Tuzlanskom kantonu odobreno je 100.000 KM. Ugovori sa predstavnicima općina i Grada Tuzla potpisani su juče, 5. decembra, a novac će biti utrošen za pripremu projektne dokumentacije.

Javnim pozivom za dodjelu grantova predviđeno je da lokalne zajednice osiguraju 50% novca, a 50% osigurala je Vlada TK. Novac će dobiti pet općina i Grad Tuzla za ukupno sedam projekata. Uglavnom se radi o projektima komunalne infrastrukture, izgradnje sportskih i drugih objekata, a za koje će se tražiti privatni partneri koji će učestvovati u njihovoj realizaciji.

Novac za projektnu dokumentaciju, kako navode iz resornog ministarstva, samo je početak ovog investicionog ciklusa, prenosi RTV Slon.

- Očekujemo početak ovog posla i cijenimo da je ovo način kako angažovati domaći i inostrani kapital u dugoročnom smislu, da bismo dobili bolje usluge i bolji život građana - naveo je Osman Puškar, ministar privrede TK.

Grad Tuzla na javni poziv aplicirao je projektom rekonstrukcije i dogradnje Park centra Ilinčica. Dobiće sredstva od 10.000 KM za projektnu dokumentaciju, a isti iznos je obezbijeđen iz budžeta Grada. Inače, projekat dogradnje Park centra Ilinčica vrijedan je 10 mil KM. Cilj je da nakon njegove realizacije, građani imaju mogućnost obavljanja rekreativnih aktivnosti na jednom mjestu. Izgradnjom parka bila bi upotpunjena turistička ponuda grada.

- Implementacija će krenuti čim sredstva budu operativna. Grad Tuzla već radi na određenim aktivnostima pripreme za ovaj projekat, tako da će nam ova sredstva dobro doći i nadamo se vrlo brzo ići sa realizacijom. Ono što je važno napomenuti, kroz koncept javno-privatnog partnerstva se zapravo traže investitori za ovakve projekte - istakao Esmir Spahić, šef Odjeljenja za razvojno planiranje i upravljanje razvojem Grada Tuzla.

Općina Srebrenik dobila je novac za pripremu dokumentacije za dva projekta. Izgradnja sportsko-rekreativnog centra prvi je projekat za koji će se pripremati projektna dokumentacija i tražiti potencijalni partneri za njegovu realizaciju.

- Tu je i projekat izgradnje doma za stare i iznemogle, neposredno u blizini grada Srebrenika koji je zamišljen 80-tih ili 90-tih godina. Evo došlo je vrijeme da se napokon uradi projektna dokumentacija i da se ponudi privatnom kapitalu - kazao je Adnan Bjelić, savjetnik načelnika za privredni razvoj Općine Srebrenik.

Kako je saopćeno iz Vlade TK, novac je odobren i Općini Doboj Istok za toplifikaciju centralnog dijela naselja Klokotnica, Općini Gradačac za izgradnju bazena i smještajnih kapaciteta u toj općini.

Ugovore o nepovratnim sredstvima su također potpisali i predstavnici Općine Kalesija za projekat unapređenja i izgradnje kanalizacione mreže, te Općina Sapna za unapređenje ulične rasvjete.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.