Izvor: Nezavisne novine | Četvrtak, 06.12.2018.| 09:32
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Tri doma zdravlja u RS dobila negativno mišljenje revizora

(Foto: Piotr Pabijan /shutterstock.com)
Prema objavljenim revizorskim izvještajima Glavne službe za reviziju RS, od četiri revidirana, negativno mišljenje o finansijskim izvještajima za prošlu godinu dobila su tri doma zdravlja u RS.

- Negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i usklađenosti dobio je Dom zdravlja Teslić, dok su negativno mišljenje o finansijskim izvještajima i mišljenje s rezervom o usklađenosti dobili domovi zdravlja u Modriči i Ugljeviku - stoji u reviziji.

Prema ovim podacima, od četiri revidirane zdravstvene ustanove pozitivno mišljenje o finansijskim izvještajima dobio je samo Dom zdravlja u Mrkonjić Gradu, a što se tiče usklađenosti, ovaj dom je dobio mišljenje s rezervom.

- U Dom zdravlja u Tesliću su pogrešno iskazani troškovi poreza u iznosu od 102.444 KM, po osnovu pogrešno evidentiranog poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 92.753 KM - stoji u revizorskom izvještaju za ovaj dom zdravlja.

Kada je u pitanju izvještaj o reviziji usklađenosti, za koji je Dom zdravlja u Tesliću takođe dobio negativno mišljenje, između ostalog se navodi da isplate naknada za službena putovanja nisu vršene u skladu s odredbama uredbe.

- Oslobađanje od participacije je vršeno za zaposlene u Domu zdravlja, a za članove njihove uže porodice odobravano je 50% popusta, iako ne pripadaju kategorijama lica oslobođenih od participacije - stoji u izvještaju.

Đurađ Trivunović, direktor Doma zdravlja Sveti Sava Teslić, rekao je da su nakon kontrole utvrđene određene nepravilnosti.

- Po mom mišljenju, a i po mišljenju revizora, nepravilnostima su najviše doprinijeli nezavršeni poslovi i sprovođenje javnih nabavki, gdje su oni utvrdili da je 90% nabavki u finansijskom smislu sprovedeno direktnim sporazumima i da je bilo drugih nepravilnosti, cijepanja ponuda, odnosno javnih nabavki - kazao je Trivunović.

Dodao je da su dobili plan mjera koje je utvrdila revizija, kao i preporuka, te bi u narednom periodu trebalo da otklone sve nepravilnosti.

Kada je u pitanju JZU Dom zdravlja u Ugljeviku, osnov za negativno mišljenje o finansijskom izvještaju je, između ostalog, dat zbog precijenjenih ukupnih rashoda.

- Ukupni rashodi precijenjeni su za iznos od 85.905 KM, po osnovu pogrešno iskazanih finansijskih rashoda - istaknuto je u izvještaju.

U revizorskom izvještaju za Dom zdravlja u Modriči stoji da su zbog pogrešne klasifikacije ostali poslovni prihodi precijenjeni za 738.963 KM, a potcijenjeni su prihodi od prodaje učinaka na domaćem tržištu u iznosu od 665.883.

Kako je istaknuto u izvještaju, rashodi kamata su precijenjeni za iznos od 319.521 KM zbog pogrešne klasifikacije.

- Zbog neevidentiranih obaveza po osnovu reprogramiranih poreza i doprinosa gubitak iznad visine kapitala potcijenjen je u najmanjem iznosu od 2.451.437 KM - naglašeno je u izvještaju.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.