Izvor: B92 | Četvrtak, 06.12.2018.| 08:24
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Hyundai pokreće proizvodnju u Hrvatskoj?

(Foto: YouTube)
Jedan od vodećih proizvođača automobila u svijetu, južnokorejski Hyundai, razmatra mogućnost pokretanja proizvodnje u Hrvatskoj. To je informacija koja je Jutarnjem listu potvrđena iz vladinih krugova, u kojima kažu da južnokorejski automobilski div pokazuje interes za ulaganjima u Hrvatsku i analizira mogućnost investiranja. Razgovori o tome, kažu upućeni, vode se već dva mjeseca.

U ovom trenutku još nije poznato kolika bi bila vrijednost investicije kompanije Hyundai u Hrvatskoj, ali se kao najverovatnija lokacija pominje Varaždin. Naime na toj lokaciji već postoje kompanije koje rade za automobilsku industriju, te bi proizvodio gotov proizvod - automobile, a ne samo dijelove.

Ako se južnokorejska kompanija zaista odluči na takvu investiciju, ona bi za Hrvatsku bila od velikog značaja, jer bi otvorila veliki broj novih radnih mjesta, dodatno pospješila izvoz, a zemlju bolje pozicionirala na investicionoj mapi.

Privlačenje automobilske industrije u Hrvatsku jedan je od ciljeva Vlade. Pojedine kompanije u Hrvatskoj već proizvode dijelove za svjetsku autoindustriju, a Hrvatska ima i proizvodnju električnih automobila.

Prema zvaničnim podacima, hrvatska autoindustrija zapošljava 2.861 radnika, a prosječna bruto plata u njoj je 1.073 EUR. Riječ je o izvozno orijentisanoj industrijskoj grani, čiji je udio u hrvatskom izvozu 4,7%.
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.