Izvor: Klix | Srijeda, 05.12.2018.| 09:17
Izdvojite članak Odštampajte vijest

BiH i Srbija šalju zajedničko pismo EU zbog kosovskih carina

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Inna Sokolovska/shutterstock)
Resorni ministri Srbije i Bosne i Hercegovine Rasim Ljajić i Mirko Šarović poslaće, uoči zasjedanja Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Kosovom 17. decembra u Briselu, zajedničko pismo državama članicama EU i upozoriti na posljedice carina koje je Priština uvela za robu iz Srbije i BiH, saopćeno je u utorak u Beogradu.

Ministri trgovine Ljajić i Šarović razgovarali su juče, 4. decembra, o situaciji nastaloj zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu carinske pristojbe od 100% za robu proizvedenu u Srbiji i BiH i konstatirali da je trgovina Beograda i Sarajeva s Prištinom praktički onemogućena.

U priopćenju Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije naglašava se da su Ljajić i Šarović "zabrinuti zbog neučinkovitosti i blagih reagiranja međunarodne zajednice koja do sada nije uvjerila Prištinu da povuče jednostrano uvedene barijere".

Dvojica ministara ocijenila su da će pismo članicama EU-a, uoči sastanka Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje s Kosovom biti posljednja šansa da EU zatraži od Prištine hitno i neodgodivo ukidanje spornih carina ili će, u protivnom, biti neophodno zatražiti suspendiranje SSP-a između EU i Kosova.

Povećanim carinskim stopama ne krši se samo CEFTA sporazum i SSP, već se radi o gruboj povredi temeljnih ljudskih prava i sloboda, a prije svega prava na slobodan protok ljudi, roba i kapitala, te prava na liječenje.

Ljajić i Šarović suglasili su se da i ubuduće koordinaraju sve korake i aktivnosti koje će poduzimati prema međunarodnim institucijama, kako bi "diskriminatorske mjere Prištine čim prije bile ukinute", navodi se u saopćenju poslije jučerašnjeg sastanka ministara trgovine Srbije i BiH u Beogradu, prenosi Hina.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.