Izvor: Nezavisne novine | Ponedjeljak, 03.12.2018.| 10:44
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Samo bolnice u Gradišci i Nevesinju imaju palijativnu njegu - UKC RS razmišlja o uvođenju odjela

Ilustracija (Foto: Syda Productions/shutterstock.com)
U RS postoje samo dvije referentne ustanove za pružanje palijativne njege terminalnim pacijentima, a to su bolnice u Gradišci i Nevesinju, potvrdili su iz Ministarstva zdravlja RS.

Zoran Popović, načelnik Odjela za palijativnu njegu bolnice u Gradišci, kaže da je ovaj odjel počeo s radom 2011. godine, a otvoren je prevashodno za brigu o pacijentima u komi.

- Primarno je otvoren za pacijente koji su dugo ležali u komi u inostranstvu i zemljama regiona. Fond zdravstvenog osiguranja RS uvidio je da je to skupo pa su napravili plan da otvore odjel palijativne njege u RS - rekao je Popović za Nezavisne.

Dodaje da su kasnije svoje usluge proširili i na opštu palijativnu njegu.

- Osim liječenja simptoma pacijenata koji boluju od npr. nekog oblika karcinoma imamo produženu intenzivnu njegu za pacijente u komi - navodi.

Objašnjava da iako boravak pacijenata na ovom odjelu nije vremenski ograničen, zbog malog broja kreveta, njih samo 10, prinuđeni su neke pacijente slati kući ranije.

- Na odjelu imamo šest mjesta za opštu palijativnu njegu i četiri smještaja apartmanskog tipa za komatozne pacijente - kazao je Popović.

Na Odjel za palijativnu njegu pacijenti dolaze isključivo kada im ljekar preporuči ovaj tip liječenja.

Dalibor Kovačević, specijalista anesteziologije na Odjelu za palijativnu njegu Opšte bolnice u Nevesinju, kaže da je ovaj odjel formiran krajem 2015. na inicijativu direktora i zaposlenih u ovoj ustanovi, jer je bilo zahtjeva da pacijenti čije liječenje je na neki način završeno potrebnu medicinsku brigu dobiju na Odjelu za palijativnu njegu.

- Pacijenti koji boluju od malignih oboljenja, a imali su operacije i završili s hemio i radio terapijama, nakon kojih se jave recidivi i komplikacije, dolaze kod nas - rekao je Kovačević.

Dodaje da na ovom odjelu mogu primiti oko osam pacijenata, te da bi trebalo da dobiju još jedan objekat u vidu apartmana.

- Imamo drugi objekat koji još nije saniran, a trebalo bi da bude uvezan s našim odjelom u vidu apartmana. Tu će biti smješteni pacijenti kojima je potrebna mehanička ventilacija pluća - rekao je Kovačević.

Objašnjava da kod njih ne dolaze pacijenti da umru, već se osoblje svakodnevno bori da im poboljša i produži život.

- Ovdje se svaki dan borimo za život pacijenata. Kada se nekome od njih popravi stanje, za mene je to najveća nagrada - istakao je Kovačević.

Naglašava da je postojanje Odjela za palijetivnu njegu izuzetno značajno, jer je sve više pacijenata koji zahtijevaju intenzivni medicinski nadzor.

UKC razmišlja o uvođenju odjela

U Univerzitetskom kliničkom centru RS (UKC RS) kažu da postoji tendencija da se osnuje odjel palijativne njege.

- Na Klinici za onkologiju UKC RS postoje česte molbe i zahtjevi porodica da se pacijenti koji više nemaju indikacija za specifično onkološko liječenje zadržavaju duže na Odjelu. S ciljem unapređenja naših usluga postoji tendencija za osnivanje odjela koji bi pružao ovaj vid zdravstvene njege - rekli su u UKC RS.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.