NavMenu

Od sada onlajn trgovina u Evropskoj uniji bez barijera

Izvor: Indikator Ponedjeljak, 03.12.2018. 08:52
Komentari
Podeli
IlustracijaIlustracija
Trećeg decembra 2018. novi zakon koji je Evropska komisija predložila u maju 2016. godine, kako bi se okončalo neopravdano geoblokiranje onlajn, stupio je na snagu.

Evropljani neće morati da brinu o tome da će ih veb lokacija blokirati ili preusmjeravati samo zato što oni, ili njihova kreditna kartica, dolaze iz druge zemlje. Gdje god se nalaze u EU, oni će moći da pristupe robi i uslugama na mreži.

Tim povodom potpredsjednik za digitalno jedinstveno tržište Andrus Ansip, komesar zadužen za unutrašnje tržište, industriju, preduzetništvo i mala i srednja preduzeća Elzbieta Bienkowska, povjerenik za pravdu, potrošače i ravnopravnost polova Vera Jourova, i povjerenik zadužen za digitalnu ekonomiju i društvo Mariya Gabriel, izjavili su:

- U 2015. godini, 63% sajtova nije dozvolilo kupcima kupovinu iz druge zemlje EU-a. Kao rezultat toga, gotovo dvije trećine potrošača koji žele da kupuju onlajn u inostranstvu bili su spriječeni da to učine. Trećeg decembra stavaljamo kraj na ovu praksu. Želimo Evropu bez barijera, a to takođe znači uklanjanje barijera za kupovinu onlajn.

Zajedno sa okončanjem roaming troškova, novim pravilima o zaštiti podataka i mogućnošću građana da putuju sa svojim onlajn sadržajem, okončavanje neopravdanog geoblokiranja je još jedna bitna inicijativa koja čini digitalno jedinstveno tržište stvarnim za sve, pružajući konkretne prednosti građanima i preduzećima.


Nova pravila će omogućiti potrošačima da imaju širi izbor proizvoda po konkurentnim cijenama i, s tim, i bolje poslovanje. Istovremeno, preduzeća će moći baze korisnika širiti preko granica i uživati ​​niže transakcione i administrativne troškove. Uredba je takođe dio šireg napora EU za jačanje e-trgovine na jedinstvenom tržištu, koji uključuje mjere za bolje zaštitu potrošača onlajn, osiguravanje pristupačnijih prekograničnih isporuka paketa i pojednostavljivanje pravila PDV-a kako bi se olakšala kupovina i prodaju robe onlajn, izvještava Indikator.ba.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.