NavMenu

Microsoft nakon osam godina prestigao Apple po tržišnoj vrijednosti

Izvor: seebiz.eu Nedjelja, 02.12.2018. 08:12
Komentari
Podeli
Tržišna vrijednost Microsofta premašila je vrijednost kompanije Apple, prvi put nakon osam godina, jer cijena akcije softverskog diva u posljednje vrijeme raste, dok je dionica Apple-a pod pritiskom zbog naznaka usporavanja rasta prodaje iPhone-a.

Cijena dionice Microsofta porasla je u petak na Wall Streetu 0,6%, na otprilike 11 USD, pa je njegova tržišna vrijednost dostigla 851,2 mlrd USD. S druge strane, akcija Apple-a pala je za 0,5%, na 178 USD, pri čemu je njegova tržišna vrijednost skliznula na 847,4 mlrd USD.

Apple je godinama najveća američka kompanija po tržišnoj vrijednosti, a ispred Microsofta probio se 2010. godine, kada je taj softverski div bio pod pritiskom zbog slabljenja potražnje za personalnim računarima (PC), dok je Apple bio u zamahu, djelimično zahvaljujući rastu prodaje pametnih telefona iPhone.

U međuvremenu je 2014. godine na čelo Microsofta došao Satya Nadella, pa je kompanija postupno smanjila svoju zavisnost od prodaje Windows softvera i PC-a, a više se usmjerila na druga područja. Između ostalih i u cloud comuputing, pa je sada na tom brzorastućem tržištu Microsoft drugi po snazi igrač poslije Amazona.

S druge strane, cijena dionice Apple-a potonula je gotovo 20% od početka ovog mjeseca, kada je kompanija objavila procjene prodaje tokom tekućeg tromjesečja koje su manje nego što su analitičari očekivali.

Kako je to izazvalo strahovanja ulagača od slabljenja prodaje iPhone-a, najvažnijeg proizvoda tog tehnološkog diva, cijena dionice oštro je pala, pri čemu je Apple na vrijednosti izgubio više od 250 mlrd USD.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

18.04.2024.  |  Građevina

Uskoro tender za rekonstrukciju zgrade Soda So u Tuzli, radovi će koštati više od 10 mil KM

Uručivanjem Glavnog projekta rekonstrukcije, dogradnje i nadogradnje zgrade Vlade Tuzlanskog kantona u Tuzli završena je još jedna od faza pripreme za obnovu i rekonstrukciju objekta poznatog kao zgrada "Soda-So". U narednom periodu preostaje raspisivanje tendera za izbor izvođača radova i konačno početak rekonstrukcije, saopštila je Vlada TK. Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Anela Ajšić je izrazila svoje

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.