NavMenu

Kvalitet umjesto norme odlučuje o radu tužilaca i sudija - EU nastavlja da sprovodi mjere poboljšanja rada pravosuđa u BiH

Izvor: Nezavisne novine Petak, 30.11.2018. 08:34
Komentari
Podeli
(Foto: sabthai/shutterstock.com)
Evropska unija će u saradnji sa domaćim organima u narednom periodu značajnije insistirati na poboljšanju rada pravosuđa, rekao je Nezavisnim kredibilni izvor u evropskim institucijama.

Kako im je rečeno, usvajanje izmjena i dopuna Zakona o krivičnom postupku BiH je tek prvi korak ka mnogo opsežnijim i dubljim mjerama koje će biti donesene tokom naredne godine.

Jedna od mjera koju je juče (29. novembra 2018. godine) usvojio Visoki sudski i tužilački savjet (VSTS) BiH, a uz značajan pritisak evropskih institucija, je donošenje potpuno novih kriterijuma za ocjenu rada nosilaca pravosudnih funkcija.

Kako je saopšteno, brojne novine su uvedene u ocjenjivanje i bodovanje rada tužilaca i sudija, te da bude kvalitet, umjesto kvantiteta i ispunjavanja norme.

- Ključna promjena u kriterijumima za ocjenjivanje je prebacivanje težišta ocjene rada sudija i tužilaca sa kvantiteta i ostvarene norme, kako je do sada bilo, na kvalitet. I tu sad imamo potpuno drugačiji način razmatranja, ubacili smo tzv. analitičko mišljenje o sadržaju i kvalitetu rada sudija - rekao je Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

Brus Berton, šef Misije OEBS-a u BiH, kaže za Nezavisne da se BiH i dalje bori sa preprekama ka ostvarenju pravičnog, efikasnog i nezavisnog pravosudnog sektora, u kojem nedostaje odgovornosti i transparentnosti.

- Pravosuđe je sve više izloženo napadima, kao i drugim, suptilnijim oblicima miješanja u njegovu nezavisnost. Imenovanja na pravosudne funkcije ne vrše se uvijek zasnovano na sposobnostima ili na transparentan način, dok mehanizmi ocjene efikasnosti i disciplinski mehanizmi koji su na snazi ne uspijevaju da osiguraju odgovornost nosilaca sudskih i tužilačkih funkcija. Fragmentirani zakonski okvir, nedosljedna primjena zakona, nedovoljna zaštita i podrška svjedoka i žrtava, kao i neadekvatne vještine za efikasno vršenje istraga i procesuiranje složenih krivičnih djela predstavljaju prepreku pravnoj sigurnosti i jednakosti građana pred zakonom. To rezultira široko rasprostranjenim skepticizmom u javnosti u vezi sa transparentnošću i nepristrasnošću pravosuđa - rekao je Berton.


Dodao je da je za ispravljanje anomalija potrebno zahtijevati izmjene i dopune te usvajanje relevantnih politika djelovanja i poboljšanje zakonskog i institucionalnog okvira.

- Misija OSCE-a u BiH putem svog Programa praćenja sudskih postupaka prati rad na krivičnim predmetima u sljedećim oblastima: ratni zločini, uključujući predmete sa elementima seksualnog nasilja počinjenog u oružanom sukobu, trgovina ljudima, krivična djela počinjena iz mržnje i incidenti motivisani predrasudama, korupcija i organizovani kriminal te drugi oblici teških krivičnih djela - rekao je on i dodao da će Misija OSCE-a u BiH nastaviti pratiti sudske postupke i da pruža podršku pravosudnim organima na svim nivoima.

U Izvještaju Evropske komisije o napretku BiH istaknuto je da je tokom 2018. ostvaren djelimičan napredak u pitanjima pravosuđa, ali da se reforme sprovode presporo.

- Korupcija je široko rasprostranjena i ostaje zabrinjavajući problem - istakli su.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.