Izvor: eKapija | Petak, 30.11.2018.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ministri regiona ujedinjeni oko zajedničke digitalne budućnosti - Najnoviji trendovi prikazani na konferenciji Innovation Talk 2018

Sa konferencije Innovation Talk 2018
Regionalna ministarska konferencija o inovacijama - Innovation Talk 2018, održana je u četvrtak (29. novembra 2018. godine) u Beogradu, a glavni cilj bilo je predstavljanje najnovijih trendova u ovoj oblasti. Istaknut je značaj kreiranja povoljnog poslovnog i inovacionog ambijenta, naročito kroz povezivanje inovacionih aktera u regionu, saopštili su organizatori.

Konferencija je organizovana pod pokroviteljstvom kabineta ministra za inovacije i tehnološki razvoj Srbije, a ministar Nenad Popović ocijenio je da je Beograd evropski centar ideja, kreativnosti i inspiracije za budući inovacioni razvoj Balkana i Evrope.

- Inovacioni ekosistemi zemalja u regionu postali su ključni pokretači njihovog ekonomskog i društvenog razvoja. Želimo da zasnivamo budući razvoj naših privreda na novim tehnologijama, vještačkoj inteligenciji, robotici, virtuelnoj realnosti, blokchainu, internetu stvari, Big Data analitici. Ali, u tome ne treba da zaboravimo značaj čovjeka koji ove tehnologije pokreće i kome one služe. Budućnost pripada tom čovjeku - istakao je Popović.

On je podsejtio i da je Srbija postigla veliki napredak u razvoju inovacija i digitalizaciji.

- Možemo da budemo ponosni na uspjeh naših inženjera. Imamo veliki broj kompanija koje su globalni "šampioni" u oblastima u kojima posluju. One izvoze proizvode iz Srbije u cijeli svijet i time stvaraju dodatnu vrijednost za našu ekonomiju i društvo - dodao je Popović.

Martin Kern, direktor Evropskog instituta za inovacije i tehnologije, rekao je da Srbija i zemlje regiona imaju veliki potencijal u oblasti inovacija i mogu mnogo toga da ponude. Situacija bi, prema njegovim riječima, bila još bolja kada bi postojala bliža saradnja između zemalja regiona po pitanju inovacija i inovacionog preduzetništva.

- Postoji ogroman potencijal, ali ne radi se dovoljno na njegovom korišćenju, posebno u domenu nauke i istraživanja - naveo je Kern i dodao da su sve zemlje regiona u prethodnom periodu na tom polju sprovodile reforme koje su dale dobre rezultate.

Među najvažnijim temama iz oblasti tehnoloških inovacija bile su državne digitalne agende, četvrta industrijska revolucija (Industrija 4.0), tehnologije budućnosti - vještačka inteligencija, robotika, virtuelna realnost, blokchain, Big Data, pametni gradovi, saradnja korporacija i startap kompanija i druge.

Evropska komesarka za digitalno društvo i ekonomiju Marija Gabrijel rekla je da je uvjerena da je budućnost zemalja regiona digitalna i dodala:

- Danas moramo napraviti izbor: ili ćemo da iskoristimo mogućnosti koje nam digitalizacija nudi, ili ćemo stajati u mjestu i gledati kako voz prolazi. Vjerujem da je ovaj izbor lak. Moramo reagovati zajedno.

Gabrijel je naglasila da su upravo to ambicije Digitalne agende za Zapadni Balkan, te da je ključno osigurati građanima regiona da u potpunosti iskoriste sve prednosti digitalne transformacije.

Na konferenciji su učestvovali i Ismir Jusko, ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine, Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije Vlade Republike Srpske, Artur Bobovnički, direktor Slovenačke inovacione i energetske agencije, Jovan Despotovski, direktor Fonda za inovacije Makedonije, kao i brojni predstavnici institucija i kompanija u Srbiji.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.