Izvor: Nezavisne novine | Petak, 30.11.2018.| 12:15
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Na otpremnicama za robu iz BiH i Srbije treba da stoji "Republika Kosovo"

(Foto: 1933bkk/shutterstock.com )
Nova odluka privremenih institucija u Prištini o povećanju taksi za 100% na robu iz Srbije i BiH nalaže da na računu, odnosno, otpremnicama za ovu robu mora stajati "Republika Kosovo".

Portparol Carine Kosova Adriatik Stavileci je kazao kako su na samom početku primjene ovih mjera zabilježeni i slučajevi gdje je carina prihvatila robu na kojoj je pisalo samo "Kosovo" ili je naveden grad.

- Na osnovu nove odluke vlade u otpremnici treba da piše Republika Kosovo - kazao je portparol Carine Kosova.

Na pitanje je li isto pravilo važi i za robu iz zemalja regije i ako se po evropskoj nomenklaturi izvoz robe označava s XK Kosovo, Stavileci kaže da kod i adresa nemaju isto značenje.

- XK je kod ili broj za statističku vrijednost koji se pojavljuje u svim podacima svih carina na svijetu, tj. Internacionalne trgovine, koristi se taj kod, dok je adresa druga stvar, ali ne mogu sa sigurnošću da vam kažem važi li to i za robu iz Srbije i BiH - kazao je on za RTK2.

Stavileci je naglasio da je zbog uvođenja taksi smanjen uvoz robe iz Srbije i BiH.

- Od uvođenja ove odluke zabilježili smo da su samo dva kamiona ušla, jedan iz Srbije i jedan iz BiH. Oni su platili ovu taksu od 100% - rekao je Stavileci, ističući da odluka vlade ne pogađa robu koja se iz Srbije, preko Kosova, prevozi u Albaniju i Makedoniju.

- Imamo i robu koja dolazi iz EU na Kosovo, iz Makedonije preko Kosova za Srbiju, ni ta roba nije obuhvaćena odlukom - dodao je on.

Ono što jedna osoba može da prenese i što ne podliježe carinskoj kontroli, to su stvari za osobnu upotrebu u iznosu od 175 evra, rekao je Stavileci.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.