NavMenu

U Livnu počinje izgradnja skladišta za zrenje livanjskog sira - Lakši plasman na tržište

Izvor: eKapija Petak, 30.11.2018. 07:15
Komentari
Podeli

Ilustracija (Foto: MaraZe/shutterstock.com)Ilustracija
U Livnu je juče potpisan ugovor za izgradnju zajedničkog skladišta za zrenje sira i pripremu za daljnji plasman proizvoda. Vrijednost ugovora je oko 195.000 EUR, a izvođač radova je tvrtka G&M Semren.

Riječ je o nastavku projekta "Proizvodnja tradicionalnog domaćeg livanjskog sira", za koji je prije dvije godine potpisan Memorandum o razumijevanju između Grada Livna i Češke razvojne agencije, a u cilju jačanja održivosti proizvodnje tog sira. Češka agencija je za ovaj projekat odobrila ukupno 1,3 mil KM, navodi zvanični gradski sajt.

Gradonačelnik Livna Luka Čelan rekao je da je krajnji cilj ovog projekta osigurati malim proizvođačima livanjskog sira lakše poslovanje i legalno sudjelovanje na tržištu.

- Projektom su stvoreni bolji uvjeti. Nakon što smo zajedno izgradili ili obnovili deset mini mljekara, danas smo svjedočili potpisivanju ugovora za izgradnju zajedničkog skladišta za zrenje sira i pripremu za daljnji plasman proizvoda, kao i zadruge za daljnje poslovanje - kazao je Čelan.

U ime Češke razvojne agencije nazočnima se obratio konzultant Jan Pejrila, te zahvalio svima koji su sudjelovali u projektu. Kazao je da bez podrške i suradnje Grada Livna kao i Udruge Cincar ne bi bilo moguće realizirati projekt koji doprinosi poboljšanju proizvodnje sira u Livnu i postizanja standarda koje zahtijeva Europska unija kako bi se sir mogao naći na tržištu diljem Europe.


Podsjećamo da je u Livnu izgrađeno ili obnovljeno deset mini sirana za proizvođače autohtonog livanjskog sira koji su odabrani putem javnog natječaja. Finansije su osigurali Grad Livno, Vlada Hercegbosanske županije i UNDP, prenosi zvanični sajt grada.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Energija, Industrija

Nepovratnih 20 mil KM - Elektroprivreda BiH raskinula ugovor s Kinezima za izgradnju Bloka 7?

Elektroprivreda BIH je raskinula ugovor sa partnerima iz Kine za izgradnju Bloka 7 Termoelektrane Tuzla, saznaje Biznis.ba. Iz nekoliko izvora za Biznis je rečeno da je raskid ugovora uslijedio nakon što je EP BiH uputila nekoliko opomena pred raskid s pozivom da izvođač izvrši svoje obaveze i pristupi realizaciji po ugovora pitanju Bloka 7. Biznis.ba podsjeća da je krajem prošle godine Vlada FBiH dala prethodnu saglasnost na raskid

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.