NavMenu

Energetski napici su sigurni za konzumaciju - Šta pokazuje studija Evropske agencije za sigurnost hrane

Izvor: eKapija Četvrtak, 29.11.2018. 11:41
Komentari
Podeli

(Foto: Photobac/shutterstock.com)
Energetska pića često su na udaru kritika, o njima se uvijek piše u negativnom kontekstu, najčešće bez ikakvih dokaza koje bi potkrijepile takve informacije. Prije svega trebamo znati, da su energetska pića funkcionalna pića koja imaju zadatak održati nas budnim i dati nam više energije. Energetska pića su najsličnija kafi, koju konzumiramo već više od 5.000 godina, a ono što se ističe kao najlošija karakteristika ove vrste napitaka jeste količina koju smijemo konzumirati.

Međutim, stručnjaci koji istražuju prehrambene proizvode, saglasni su u jednom: konzumiranje bilo kojeg prehrambenog proizvoda u enormnim količinama ima negativan utjecaj na ljudsko tijelo i šteti našem zdravlju.

Ukoliko bi uporedili sadržaj kofeina u energetskim pićima u odnosu na druga pića, vidjet ćemo da 1 konzerva energetskog napitka sadrži kofeina koliko i jedna šoljica espresso kafe ili jednako onoliko koliko i 4dc crnog čaja ili 8 dc cole.

Ipak, kako bi dokazala sigurnost konzumacije energetskih napitaka, Evropska unija pod sredstvom Evropske agencija za sigurnost hrane (EFSA) provela je službeno i najopsežnije naučno istraživanje o energetskim pićima. Studija je potvrdila sigurnost konzumacije ovih vrsta pića te donijela sljedeće zaključke:

- Zdrava odrasla osoba može popiti jednu i po limenku energetskog napitka odjednom
- Zdrava odrasla osoba može sigurno piti 5 konzervi energetskog pića dnevno
- Taurin pomiješan s kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabilježena štetne interakcije
- Alkohol pomiješan s kofeinom nije štetan, odnosno nisu zabilježene štetne interakcije

U poređenju sa "nalazima američkih naučnika", studija EFSA-e je službena i odobrena naučna studija o energetskim pićima koja je objavljena tokom 2015. godine, a u kojoj je učestvovalo više od 66.000 ljudi. Ovo je kreditirana studija organizacije EFSA kao glavne agencije za sigurnost hrane koja na raspolaganju ima godišnji budžet od 70 mil EUR i u kojoj istraživanja vrši više od 500 naučnika. Inače, zadatak ovog organa je da građani Europske unije budu najviše zaštićeni i dobro informirani o sigurnosti hrane u cijelom svijetu.


Dobrobiti kofeina

Dokazani su i pozitivni učinci kofeina na ljudski organizam. Zahvaljujući djelovanju na vene i središnji živčani sustav, kofein može povećati opskrbu krvlju mozga čime se povećava budnost i poboljšavaju vještine promatranja dok se umor smanjuje. Takođe, povećava se opskrba krvi u mišićima, što nam omogućava da postignemo veće rezultate. Kofein jako dobro utiče na bol, zbog čega nekoliko lijekova također sadrži kofein.

Kakva je uloga taurina?

To je protein neophodan za zdravo funkcioniranje ljudskog tijela i može se naći i u mlijeku i dječjoj hrani. Fiziološki ima ulogu u održavanju funkcije stanične membrane, regulaciji rada srca, te otpuštanju neurotransmitora u mozgu.

Kompletnu studiju o sigurnosti energetskih napitaka možete pronaći na web stranici EFSA.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Saobraćaj, Finansije

Jedinstveni TAG uređaj biće vezan za kreditnu karticu

Usklađivanje sistema elektronske naplate putarine na auto-putevima Srpske i Srbije korisnicima usluga znatno će olakšati plaćanje putarine.putarine Omogućiće i rasterećenje saobraćajne mreže i smanjenje gužvi. Upotreba jedinstvenog taga trebala bi da počne početkom turističke sezone, kažu u Autoputevima Srpske. - Funkcionisaće na način da funkcioniše i u Republici Srpskoj i u Srbiji, sa istim tagom će se moći prolaziti i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.