Izvor: eKapija | Četvrtak, 29.11.2018.| 10:09
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica i dobojski Rotor zajedno u projektu "Čista rijeka Bosna"

Ilustracija
Ilustracija (Foto: eKapija)
Direktor Rotora, Organizacije za razvoj turizma regije Doboj, Siniša Mitrović i direktor Instituta za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) Senad Huseinagić potpisali su u Zenici Memorandum o saradnji i partnerskim odnosima za nastavak realizacije projekta "Čista rijeka Bosna" u 2019. godini, prenosi portal StartBiH.

U projektu učestvuje trinaest opština u slivu rijeke Bosne, i to Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac, INZ kao glavni partner i Rotor, kao nosilac projekta, kojeg finansijski pomaže Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u BiH.

Koncept projekta je multidisciplinaran, te u potpunosti odgovara konceptu djelovanja "One health" (Jedno zdravlje) INZ-a, a za građane to znači i ekološki čišća rijeka Bosna.

- Turizam može i jeste pokretač i segmenta organske proizvodnje, te obnavljanja i razvijanja seoskog gazdinstva, što dodatno pozitivno utiče na nivo i kvalitet zdravlja hrane - rekao je Huseinagić.

Namjera partnera u projektu je da se "iskoristi" lokacijska prednost područja i opština uključenih u projekt s tranzitom od sjevera ka centru i ostatku BiH, te blizina prirodnog nasljeđa, spomenika i parkova prirode, kao i potencijalnih zaštićenih područja koja se nalaze u slivu rijeke Bosne.

- Angažman jedne eko-turističke grupe, koju čine jedna važna institucija na očuvanju zdravlja kao što je INZ, opštine u dva entiteta, u kantonima Federacije i regijama Republike Srpske, daje sigurno veću težinu i snagu za buduće pregovaranje i djelovanje na globalnom, ali i lokalnom planu – istakao je Mitrović.

U narednom periodu očekuje se da sve opštine učesnice projekta potpišu Memorandum o saradnji i za 2019. godinu.

Između ostalog, tokom naredne godine je planirano je da se radi na uređenju ulaza i tranzitnog puta od sjevera BiH ka centru države. Planiran je nastavak promoviranja web aplikacije "ČRB" (Čista rijeka Bosna), kojom se prijavljuje, te poziva na čišćenje nelegalnih deponija u području sliva rijeke Bosne, saopćeno je iz INZ-a.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.