NavMenu

Sektor kože i obuće za pet godina ostvario izvoz od 4,8 mlrd KM - Nedostatak stručnih radnika koči dalji razvoj

Izvor: Indikator Srijeda, 28.11.2018. 09:43
Komentari
Podeli
(Foto: fotoinfot/shutterstock.com)
Sektor kože i obuće u Bosni i Hercegovini u posljednjih 10 godina bilježi konstantan rast izvoza.

Ovaj sektor je u periodu od 2013. do oktobra 2018. godine ostvario ukupan izvoz od 4,8 mlrd KM sa suficitom u odnosu na ostvareni uvoz veći od 510 mil KM.

Najviše je proizvoda izvezeno u Italiju, Njemačku, Austriju, Sloveniju i Hrvatsku, a top tri zemlje imaju učešće u izvozu od čak oko 78%.

Ove podatke iznio je Radovan Pazurević, potpredsjednik Asocijacije tekstila, odjeće, kože i obuće u BiH na 5. Međunarodnom skupu kožara i obućara, kojeg je na Sveučilištu Sjever u Varaždinu organizovalo Udruženje kožarsko-prerađivačke industrije Hrvatske Gospodarske Komore.

Prema statističkim podacima, po vrijednosti ostvarenog izvoza u periodu januar-oktobar 2018. godine, cijela industrija tekstila, odjeće, kože i obuće (TOKO) u BiH zauzima četvrto mjesto sa ostvarenim izvozom od 1,2 mlrd KM, i šesta je po ostvarenom uvozu u Bosnu i Hercegovinu sa 1,57 mlrd KM u odnosu na ostale grane privrede.

Pokrivenost uvoza/izvozom cijele industrije TOKO u 2017. godine bila je 72,74%, dok je u 2018. povećana na 76,53%. Istovremeno, pokrivenost samo sektora kože i obuće u 2017. godini iznosila je 108%, da bi u 2018. bila povećana na 117% .

Kao jedan od velikih problema, Pazurević je istakao da je u BiH veliki procenat nekvalificiranih radnika (oko 26%), što svakako koči dalji razvoj industrije.


Perspektive se ogledaju u razvoju vlastitih domaćih proizvoda, uz pokretanje bazne proizvodnje repromaterijala u zemlji, ali i u neophodnim obrazovnim reformama koje su ključne za razvoj ne samo sektora kože i obuće, već i kompletne proizvođačke industrije. To se najprije odnosi na dualno obrazovanje koje tržištu treba dati radnike sa specijalnim znanjima i praktičnim iskustvima, pogotovo iz automatizacije i digitalizacije proizvodnih procesa, ali to istovremeno mora pratiti i daleko jača interakcija obrazovanja, nauke i privrede, navodi se, između ostalog, u informaciji VTK BiH.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.