NavMenu

Zatražena dozvola za gradju Turskog toka u Srbiji - Završetak 2020. godine?

Izvor: B92 Srijeda, 28.11.2018. 09:45
Komentari
Podeli
(Foto: Andrea Slatter/shutterstock.com)
Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da se Srbija priprema za izgradnju Turskog toga i da se sve radi u skladu sa evropskim pravilima.

Bajatović je za Prvu TV kazao da je od Agencije za energetiku Srbije već zatražena dozvola za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju i da je sada taj projekat pred Energetskom zajednicom koja ima rok od 60 dana da se o tome izjasni.

- Sve je spremno za izgradnju tog gasovoda - kazao je Bajatović, a preneo B92.

Na konstataciju da je tako bilo spremno i za Južni tok pa je projekat propao, Bajatović je kazao da je ogromna razlika.

- Ogromna je razlika, Južni tok se realizovao na osnovu međudržavnog sporazuma, sada sve što se radi radi se po srpskom Zakonu o energetici koji je u sebe implementirao sva pravila Trećeg energetskog paketa, papiri su tako urađeni da odluka ne može biti negativna - kaže direktor Srbijagasa.

Bajatović je kazao da je velika razliku u odnosu na Južni tok i to što je prva cijev Turskog toka kroz Crno more postavljena a druga cijev koja bi trebalo da dovede gas od obale Turske preko Bugarske, Srbije, Mađarske do Slovačke ili eventualno Austrije suštinski je prošla polovinu rute kroz Crno more na 2.200 metara.

- Gasprom i Bitir su potpisali 130 kilometara kopnenog dela, Bugari se spremaju da grade prvih 40 kilometara, oko 15. decembra mi i bugarska strana raspisaćemo obavezujuće zakupe kapaciteta da vidimo kolika je zainteresovanost. Prethodna studija je pokazala da ima više nego dovoljno interesenata za 15.000 kubnih metara, koliko će gasa biti dostavljano kroz tu cijev - naveo je Bajatović.

Bajatović kaže da je plan da Turski tok kroz Srbiju bude završen 2020. godine.
Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.