NavMenu

BiH potreban fond za sufinansiranje kako bi lakše povlačila novac iz EU fondova

Izvor: biznis.ba Utorak, 27.11.2018. 15:44
Komentari
Podeli

(Foto: rangizzz/shutterstock.com)
BiH bi trebala ustanoviti fond koji bi sufinansirao programe za koje se povlače sredstva iz fondova EU, jer većina aplikanata iz BiH ne može samostalno ispuniti uslove za ta sredstva, navedeno je na seminaru "Kako pripremiti uspješan projektni prijedlog za EU fondove", koji je danas počeo u Sarajevu.

Direktorica poslovnog inkubatora INTERA Meliha Gekić Lerić pojasnila je da bi najbolje bilo uspostaviti fond za sufinansiranje, jer aplikanti moraju osigurati najmanje 15% učešća u projektima, i revolving fond za projekte koji podrazumijevaju refundiranje sredstava.

– U mnogim slučajevima kod tih fondova radi se zapravo o refundiranju sredstva i aplikant prethodno mora finansirati projekt svojim sredstvima, što je za mnoge organizacije i jedinice lokalne samouprave u BiH nedostižno – istakla je Gekić Lerić.

Direktorica Sektora za edukaciju VTK BiH Elma Kovačević Bajtal rekla je da BiH nije iskoristila sva sredstva koja je EU stavila na raspolaganje, zbog čega je seminar i organizovan.

Dodala je da su polaznici seminara predstavnici lokalnih zajednica, ali da osim njih za sredstva EU fondova mogu aplicirati i preduzeća i nevladin sektor.

Cilj trodnevnog seminara je omogućiti polaznicima obuke sticanje neophodnih teoretskih i praktičnih znanja o EU programima u okviru kojih potencijalni aplikanti iz Bosne i Hercegovine mogu prijavljivati projektne prijedloge.

U toku obuke polaznici će imati priliku da se upoznaju o svim otvorenim fondovima EU relevantnim za kompanije, neprofitne organizacije i druge institucije poput IPA II i Horizon 2020, COSME, i drugim.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.