NavMenu

UIO BiH predviđa rast javnih prihoda do 2022.

Izvor: Radiosarajevo.ba Utorak, 27.11.2018. 10:26
Komentari
Podeli

(Foto: Andrey_Popov/shutterstock.com)
Projektovane stope rasta prihoda od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovinu za 2019. godinu, 2020. i 2021. iznose 2,6%, 2,8% i 3%, navodi Odjeljenje za makroekonomsku analizu Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u najnovijem biltenu.

Projekcija prihoda u ovom periodu zasnovana je na projektovanim relevantnim makroekonomskim pokazateljima, istorijskoj sezonskoj šemi naplate i projekcijama pojedinih kategorija prihoda za ovu godinu, te efektima izmjena politika u oblasti akciza na derivate nafte i putarine.

Najveći generator suficita prihoda od indirektnih poreza u ovom periodu je PDV, imajući u vidu njegovo znatno učešće u prihodima, te planirane stabilne stope rasta.

U sve tri navedene godine prihodi od PDV-a generišu više od dvije trećine apsolutnog godišnjeg projektovanog rasta prihoda sa stopama rasta od 3% u narednoj i 2020. godini, te 3,2% u 2021. godini.

Projekcije prihoda od akciza na duhanske prerađevine za narednu godinu bazirane su na rastu specifične akcize na nivo od 1,65 KM po paklici cigareta.

Ako se novo dodatno porezno opterećenje, koje čini akciza plus PDV, prevali u cijelosti na maloprodajne cijene, ukupan iznos akciza sadržan u maloprodajnim cijenama svih brendova cigareta premašiće 176 KM za 1.000 komada ili 3,52 KM po paklici.

Time bi se proces harmonizacije poreskog opterećenja cigareta sa važećim standardom EU od 90 evra na 1.000 komada okončao u narednoj godini.

Novo povećanje akciza u narednoj godini donijeće dalje pogoršanje na tržištu cigareta, jačanje crnog tržišta i eroziju prihoda.

Važan faktor rasta crnog tržišta duvanskih prerađevina, a time i naplate prihoda od akciza, biće i politika oporezivanja duvanskih prerađevina u zemljama u okruženju.

Okončanje procesa harmonizacije poreskog opterećenja sa važećim standardom EU bi u 2020. i 2021. godini trebalo da dovede do stabilizacije tržišta i, posljedično, rasta prihoda od akciza u skladu sa projekcijama rasta potrošnje i dohotka.

Polazeći od ovih pretpostavki, u narednoj godini očekuje se pad prihoda od akciza od 1%, a u 2020. i 2021. rast od 2,6% i 2,8%.

Prihodi od putarine ne doprinose značajno projektovanom apsolutnom rastu prihoda u periodu 2019-2021. godina zbog iscrpljivanja efekata rasta poreskih stopa.

Prihodi od carina projektovani su na rast po stopama od 6,1% u narednoj, te 5,7% i 5,8% u 2020, odnosno 2021. godini.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.