NavMenu

General Motors otpušta skoro 15.000 radnika u Sjevernoj Americi

Izvor: Beta Utorak, 27.11.2018. 09:29
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Nataliya Hora/shutterstock.com)Ilustracija
Proizvođač automobila General Motors otpustiće 14.700 fabričkih radnika i nižih službenika u Sjevernoj Americi, dok će možda zatvoriti pet fabrika u okviru restrukturiranja za smanjenje troškova i fokusiranja na autonomna i električna vozila. Smanjenje obuhvata 8.100 službenika, od kojih će neki dobiti otpremninu, dok će drugi otići bez naknade, prenio je Associated Press.

Većina fabrika zahvaćenih tim mjerama proizvodi automobile koji neće biti prodavani u SAD posle sledeće godine. One bi mogle biti zatvorene ili proizvoditi drugačija vozila.

Oko 6.000 fabričkih radnika bi mogli da izgube posao u SAD i Kanadi, mada bi neki mogli biti prebačeni u fabrike za proizvodnju kamiona.

General Motors, najveći proizvođač automobila u SAD među čijim brendovima su Chevrolet, Buick i Cadillac, saopštio je da će novim mjerama uštedjeti 6 mlrd USD u gotovini do kraja 2019. godine.

- Kompanija ne predviđa ekonomski pad i pravi rezove dok je još snažna, kao i dok je privreda snažna - rekla je novinarima direktorka Meri Bara.


Ona je istakla da General Motors i dalje zapošljave stručnjake za kompjuterske programe i električna i autonomna vozila. Mnogi od onih koji će izgubiti posao rade na konvencionalnim vozilima s unutrašnjim sagorijevanjem.

Direktorka General Motorsa je rekla da se automobilska industrija brzo mijenja i da ide ka motorima na električni pogon, vozilima koja upravljaju sama sobom, kao i ka "djeljenju vozila" (ride-sharing), čemu njena kompanija mora da se prilagodi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.