NavMenu

BiH i Srbija neće uvoditi recipročne carine Prištini

Izvor: Nezavisne novine Nedjelja, 25.11.2018. 23:47
Komentari
Podeli
(Foto: Milos Muller/shutterstock.com)
Predsjednica Vlade Srbije Ana Brnabić i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić, složili su se u subotu (24. novembra 2018. godine) da ni Srbija ni BiH neće, za sada, uvoditi recipročne mjere i potezati ishitrene poteze prema Prištini zbog nelegalnih taksi, ma koliko to bilo teško u ovakvoj situaciji.

Brnabić i Zvizdić su se u telefonskom razgovoru saglasili da je ponašanje Prištine neprihvatljivo, da destabilizuje region i proces regionalnog povezivanja i integracije vraća unazad i udaljava od evropskog puta.

Srbija i BiH ostaće privrženi evropskim vrijednostima i poštovanju međunarodnih sporazuma, prije svega Sporazuma o stabilizaciji i pridruzivanju (SSP) i CEFTA i pozvaće ponovo, zajedno, Evropsku komisiju, zemlje članice EU, kao i UN misiju na KiM - UNMIK, da reaguje i utiče da se ukinu takse od 100% na proizvode iz Srbije i BiH ukinu, saopštila je Kancelarija za saradnju sa medijima.

Brnabić i Zvizdić su se složili da je region prije uvođenja ovih taksi, uz veliku pomoć EU i pod okriljem Berlinskog procesa, krenuo u pravom smjeru, da je saradnja u regionu bila na najboljem nivou u posljednjih nekoliko decenija i da ovaj put treba nastaviti čim Priština povuče odluku o taksama.


Oni su istakli da je posebno zabrinjavajuće i za BiH i za Srbiju činjenica da ovakvo ponašanje Prištine šalje lošu poruku o čitavom regionu i da će jednostrano uvođenje taksi, ukoliko se nastavi, odvratiti investitore i naštetiti deljem ekonomskom razvoju i kvalitetu života svih u regionu.

Brnabić i Zvizdić dogovorili su se da ostanu u stalnoj komunikaciji kako bi zajedno radili sa EU i UN na rješavanju ovog, za region, gorućeg pitanja, navedeno je u saopštenju.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.