NavMenu

Kineska kompanija Zijin ulazi u RTB Bor i kanadski Nevsun - U otvaranje rudnika biće uloženo 4 mlrd USD

Izvor: Novosti Petak, 23.11.2018. 14:03
Komentari
Podeli
Kineska rudarska kompanija Zijin, strateški partner RTB Bor, najavila je preuzimanje kompanije Nevsun. U vlasništvu ove kanadske firme je rudnik cinka Biša u Eritreji, kao i istražna prava na lokalitetu Čukaru Peki, nedaleko od Bora, koje se smatra najznačajnijim resursom bakra i zlata na svijetu, saznaju beogradske Novosti.

Na taj način, spajanjem kompanija RTB Bor i Nevsun, Kinezi bi u Boru mogli da postanu vlasnici najvećeg rudnika bakra i zlata u Evropi.

Kako se očekuje, Zijin bi najkasnije početkom naredne godine istovremeno trebalo da preuzme upravljanje u RTB-u Bor i u Nevsunu. Kineska korporacija se obavezala da će, uz 200 mil USD koje će potrošiti na otplatu starih dugova, u otvaranje novih rudnika u Boru investirati 1,24 mlrd USD, dok je za kupovinu kanadske kompanije izdvojila 1,4 mlrd USD.

Preuzimanjem Nevsuna kineska kompanija bi samo u aktiviranje gornjeg dijela ležišta Čukaru Peki trebalo da investira oko 700 mil USD, a taj rudnik bi trebalo da počne da radi 2020. godine. Na red bi kasnije došao i početak eksploatacije u donjem dijelu tog ležišta, što je investicija vrijedna između 1,5 i 2 mlrd USD, budući da je riječ o ležištu koje se nalazi na velikim dubinama.

Tako se očekuje da će u narednom periodu u otvaranje novih rudnika u ovom kraju biti investirano najmanje 4 mlrd USD. Kako se procjenjuje, samo u nalazištu Čukaru Peki kriju se rezerve od gotovo 15 miliona tona bakra i blizu 400 tona zlata, ali je 54% odsto donjeg dijela tog ležišta u vlasništvu američkog giganta Freeport McMoRan.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

22.04.2024.  |  Energija, Industrija, Saobraćaj

Ruski Zarubežnjeft želi još investicija u RS - U fokusu gasifikacija, solarna energija i širenje prodajne mreže

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić razgovarao je danas u Banjaluci sa zamjenikom generalnog direktora kompanije Zarubežnjeft (Zarubezhneft) Igorom Šćelkunovim. Na sastanku je razgovarano o poslovanju kompanije Zarubežnjeft u Republici Srpskoj, mogućnostima daljeg investiranja, te je izražen interes za unapređenje saradnje. Šćelkunov je istakao da je ova ruska kompanija zainteresovana da nastavi investiranje u

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.