NavMenu

Zagreb razočarao hotelijere - Konferencija "Adria Hotel Forum" seli se u Beograd

Izvor: Tanjug Petak, 23.11.2018. 13:36
Komentari
Podeli
Hotel Crowne PlazaHotel Crowne Plaza
Hotelska investiciona konferencija Adria Hotel Forum (AHF) napušta Zagreb razočarana inertnom investicionom klimom u Hrvatskoj, i svoje sedmo izdanje održaće u Hotelu Crowne Plaza u Beogradu krajem februara iduće godine, prenosi Tanjug pozivajući se na Poslovni dnevnik.

- Iako organizatorka Marina Franolić objašnjava da se selidba uklapa u regionalni karakter konferencije, saznajemo da je u donošenju odluke o napuštanju Zagreba veliku ulogu imala još inertna investicijska klima u Hrvatskoj, uz slab interes za strane ulagače i hotelske brendove. U Beogradu je atmosfera znatno drugačija - tvrdi poduzetnica koja je AHF pokrenula s ciljem da oživi tržište i u Zagreb dovede vodeće globalne ulagače u turizmu.

Vijest o preseljenju pozitivno su prihvatili i partneri Foruma poput globalnih hotelskih kompanija, konsultanata i investitora koji su potvrdili dolazak, ali i lokalnih hotelijera koji su nas s punom podrškom dočekali, kaže Marina Franolić.

- Hrvatska do danas, nažalost, nije uspjela da kapitalizuje činjenicu da je AHF šest godina uzastopce održan u Zagrebu. Naime, i dalje smo svjedoci da su investicijske aktivnosti, posebno one vezane za direktna strana ulaganja vrlo niske - dodaje ona.

To, kako navodi, nije osnovni razlog za preseljenje konferencije, "ali svakako je uticalo na odluku".

- Investitori nas svaki dan pitaju za investicijske mogućnosti u Hrvatsku, a s naše strane im imamo ništa ili malo za ponuditi - objašnjava.

Podsjeća da je AHF jedina hotelsko-investiciona konferencija međunarodnog karaktera u regionu, te jedna od pet najvećih u Evropi. Dodaje da je konferencija tokom šest godina okupila više od 1.800 učesnika, 250 panelista i 150 partnera, a važnost dokazuju i svjetska imena te industrije koji dolaze samo zbog konferencije.

Lani su u Zagreb doveli investicione fondove koji upravljaju s više od 500 milijardi dolara, starijeg potpredsjednika za razvoj za Evropu AccorHotels-a, potpredsednicu za razvoj Hiltona za istočnu Evropu, te starijeg potpredsednika za globalni razvoj iz Belmonda.

Članovi savetodavnog odbora Foruma su Takuja Aojama iz Hyatt-a, Dirk Baker iz Colliers-a, Kristian Šustar iz Uniline-a i Sanja Čižmar iz HD Consulting-a, a sponzori hotelske kuće kao što su Hilton, Accor, IHG.

Kao novo sjedište Foruma, Beograd nije odabran slučajno. Iako se hrvatski turizam smatra razvijenijim sistemom od onog u Srbiji, u korporativnom i javnom sektoru, Beograd privlači strane investitore i globalne brendove kojih je više nego u Hrvatskoj, primjećuje Poslovni.

Uz Holiday Inn, Hyatt Regency, IHG Crowne Plaza, Falkensteiner hotel, proljetos su u Beogradu otvoreni Hilton i Accor-ov Mama Shelter, a otvaranje hotela do 2020. najavili su Hiltonov DoubleTree, Marriottov brend St. Regis i drugi.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Industrija, Finansije, IT, Telekomunikacije

Neuspjeh velike njemačke investicije u BiH - Emka Bosnia u brojnim problemima

Kompanija Emka Bosnia najveća je firma u Goraždu i jedna od najvažnijih njemačkih investicija u Bosni i Hercegovini. No, dok investicije iz Njemačke u BiH uglavnom nižu uspjehe i predstavljaju primjer dobrog odnosa prema radnicima, ova kompanija u posljednje vrijeme ide malo drugačijim putem. Naime, firma je prošle godine poslovala s gubitkom od preko 9 mil KM, piše BiznisInfo.ba. Firma je imala ukupne prihode od oko 80 mil KM, što

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.