Izvor: eKapija | Petak, 23.11.2018.| 12:48
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Čitalačka zima od 27. novembra do 4. decembra na više sarajevskih lokacija

Sarajevo (Foto: JasaStyle/shutterstock.com)
Festival Čitalačka zima 2018 održaće se od 27. novembra do 4. decembra na nekoliko lokacija u Sarajevu, nudeći posjetiteljima raznovrstan program - književna druženja, lutkarske predstave te mnogobrojne interaktivne i edukativne radionice, najavili su organizatori.

- Naš fokus i glavni cilj festivala je promocija kulture čitanja kao jedne od osnovnih kulturnih tehnika, a sada možemo kazati da festival postaje tradicionalan i svake godine privlači sve više ljubitelja knjige i umjetnosti. Stoga i ove godine pozivamo svu djecu da nam se pridruže i uživaju u sedmodnevnoj festivalskoj atmosferi kako bi kroz svijet književnosti, umjetnosti i historije spoznali pozitivne i univerzalne vrijednosti - kazala je Amira Zvizdić, koordinatorica za informacije i biblioteku Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini.

Svečano otvorenje festivala bit će upriličeno u 15h u Zemaljskom muzeju BiH, kada je planirana i posjeta biblioteci muzeja, kao prvoj naučnoj biblioteci na području Bosne i Hercegovine.

Tokom ostalih sedam dana festivala, djeca će kroz različite oblike i formate upoznati svijet stripa i bajki. Kroz interaktivne edukativne radionice djeca će ući u svijet online medija, simbola, putujućih izložbi, ginjol lutaka, ali će imati priliku i da učestvuju u izradi optičkih igračaka, spomenik od gline i sl. Festival je namijenjen djeci od 4 do 14 godina, a pojedine radionice namijenjene su i djeci s Downovim sindromom te djeci sa invaliditetom.

Projekat se realizara pod pokroviteljstvom Goethe-Instituta u Bosni i Hercegovini u saradnji s mrežom za književnost Traduki, Bibliotekom Sarajeva, Zemaljskim muzejom Bosne i Hercegovine, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine i Naučno arheološkim društvom.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.