NavMenu

Odobreno 1.570 dozvola za zapošljavanje stranaca u BiH u 2019.

Izvor: eKapija Petak, 23.11.2018. 09:22
Komentari
Podeli

(Foto: PORTRAIT IMAGES ASIA BY NONWARIT/shutterstock.com)
Vijeće ministara BiH donijelo je na jučerašnjoj sjednici odluku o utvrđivanju godišnje kvote radnih dozvola za zapošljavanje stranaca u Bosni i Hercegovini za 2019. godinu.

Ukupna godišnja kvota radnih dozvola za produženje i novo zapošljavanje stranaca u BiH u 2019. godini iznosi 1.570 radnih dozvola, od čega se na Federaciju BiH odnosi 880, RS 600 i Brčko distrikt 90 radnih dozvola. Uvažavajući stanje na tržištu rada u BiH, za 2019. godinu se neće određivati kvote za sezonsko zapošljavanje, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Broj radnih dozvola koje se mogu izdati za produženje već izdatih radnih dozvola iznosi 975 radnih dozvola, od toga za Federaciju BiH 535, za RS 400 i Brčko distrikt 40 radnih dozvola.

Za novo zapošljavanje stranaca, u skladu s Odlukom biće moguće izdati 595 radnih dozvola, od čega za Federaciju BiH, za RS 200 i za Brčko distrikt 50 radnih dozvola.

Kako je navedeno u saopštenju, donošenjem ove odluke kvalitetnije se zadovoljavaju potrebe tržišta rada u Bosni i Hercegovini, a da pri tom nije ugrožena ponuda domaće radne snage.

Također se obezbjeđuje veća kontrola tržišta rada i smanjenje rada na crno.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Građevina

Banjaluka dobija stambeno-poslovni kompleks The Simphony, evo kako će izgledati (FOTO)

Rezidencijalno-poslovna zgrada pod nazivom Simfonija (The Simphony) biće izgrađena u Ulici olimpijskih pobjednika u blizini Gradskog stadiona i zgrade Rаdio-televizije Republike Srpske u Banjaluci. Investitor je ovo zemljište dobio kao zamjenu za parcelu starog kina "Kozara". Pripremni radovi na izgradnji velelepne zgrade počeli su prije nekoliko dana. Investitor (ista kompanija koja je stajala iza projekta Cinema tower) je objavio

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.