Izvor: eKapija | Četvrtak, 22.11.2018.| 15:47
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Coca-Cola doprinosi 0,5% BDP-u Bosne i Hercegovine - Predstavljena Studija o socio-ekonomskom uticaju

Ruža Tomić Fontana
Ruža Tomić Fontana
Coca-Cola u Bosni i Hercegovini predstavila je danas (22. novembra 2018. godine) novu Studiju o socio-ekonomskom uticaju Coca-Cole u BiH u 2017. godini koju je izradila konsultantska firma Steward Redqueen.

U sarajevskom Swissotelu, pred ključnim partnerima i predstavnicima ekonomskog, vladinog, nevladinog sektora, te visokim zvanicama, ministrom poduzetništva, razvoja i obrta u Vladi FBiH Amirom Zukićem i ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Morin Kormak, predstavljeni su ključni rezultati o uticaju Coca-Cole na domaću privredu i društvo.

Studija je obuhvatila direktan uticaj i doprinos Coca-Cole HBC B-H, ali i indirektan doprinos koji se ostvaruje saradnjom s partnerima - 655 dobavljača i 14.110 kupaca.

Slijedeći krilaticu "Coca-Cola je bosanskohercegovačka više nego što mislite", Ruža Tomić Fontana, generalna direktorica Coca-Cole HBC za Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu i Sloveniju istakla je da je ukupna vrijednost direktnog i indirektnog uticaja Coca-Cole u obliku plata, poreza i dobiti u 2017. iznosila 155 mil KM, što je 0,5% BDP-a Bosne i Hercegovine.

- Studijom smo željeli pokazati kako Coca-Cola proizvodnjom i prodajom svojih proizvoda u Bosni i Hercegovini značajno pridonosi razvoju bosanskohercegovačkog gospodarstva i društva. Naime, utjecaj Coca-Cole, ali i drugih kompanija poput naše, širi je od samog direktnog doprinosa i obuhvata i doprinos koji se realizira kroz partnerstva s našim dobavljačima i kupcima. Studijom smo posebno željeli naglasiti kako je Coca-Cola, podjednako koliko je dijelom velikog međunarodnog sistema, tako i bosanskohercegovačka kompanija, duboko integrirana u lokalnu zajednicu. Svaka konvertibilna marka dodane vrijednosti koju stvara Coca-Cola, podržava stvaranje još 4 KM dodane vrijednosti u bosanskohercegovačkoj ekonomiji.

U odnosu na prethodnu, Studija iz 2017. pokazuje da je Coca-Cola u Bosni i Hercegovini povećala svoj pozitivan utjecaj u odnosu na 2014. Osim vlastite proizvodnje i distribucije Coca-Cola indirektno podržava i ekonomsku aktivnost kroz svoj lanac vrijednosti, u kojem učestvuju direktni dobavljači i trgovinski partneri te njihovi dobavljači. Coca-Cola direktno stvara 29 mil KM dodane vrijednosti, a indirektno još 126 mil KM u ekonomiji BiH.

Potrošači troše ukupno 257 mil KM na Coca-Coline proizvode, a od svake potrošene konvertibilne marke čak 60% ostaje u ekonomiji BiH.

- U ime federalnog ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta, koje je zaduženo i na čelu je Sektora malih i srednjih preduzeća, mogu slobodno reći da je kompanija Coca-Cola svojim dolaskom i poslovanjem otvorila mogućnost generiranja određenog broja malih i srednjih preduzeća koja su veoma važna u lancu vrijednosti. Coca-Cola je istovremeno stvorila pretpostavke da sva ona sebi postave standarde, jer mogu biti dobavljači ili kooperanti Coca-Cole i mogu izaći na vanjsko tržište - rekao je tokom obraćanja ministar poduzetništva, razvoja i obrta u Vladi FBiH, Amir Zukić.

Coca-Colu u BiH čine dvije kompanije – podružnica The Coca-Cola Company i Coca-Cola HBC B-H Sarajevo sa sjedištima u Sarajevu. Proizvodnja Coca-Cole HBC B-H odvija se u punionici u Sarajevu, dok se distribucija obavlja putem tri prodajno-distribucijska centra u Banjaluci, Mostaru i Tuzli, te prodajno-administrativnog centra u Bihaću, kojima se osigurava snabdjevenost svih dijelova Bosne i Hercegovine.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.