Izvor: Klix | Četvrtak, 22.11.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Nove carinske mjere uzdrmaće privrednike - BiH godišnje na Kosovo izveze robu vrijednu 150 mil KM

(Foto: 1933bkk/shutterstock.com )
Bosna i Hercegovina na Kosovo godišnje izvozi robe u vrijednosti većoj od 150 mil KM, zbog čega će odluka privremenih institucija u Prištini za uvođenjem stopostotnih carina proizvođačima u BiH, strahuju u Vanjskotrgovinskoj komori BiH, znatno utjecati na domaće ekonomske tokove i uništiti nekolicinu privrednika.

Iz BiH se na Kosovo najviše izvoze metali i rude, kao i proizvode dobiveni od tih materijala, a potom agroindustrijski proizvodi, drvo, papir i namještaj. BiH je 2017. godine ukupno izvezla robe u vrijednosti od 163.564.108 KM, dok je uvezla robu u vrijednosti od 15.834.838 KM.

Vjekoslav Vuković iz Vanjskotrgovinske komore BiH objašnjava za Klix.ba da se uvođenjem stopostotnih carina na Kosovu ne mari da li će i koliko Bosna i Hercegovina imati manjka benefita od izvoza, već kako zaštititi proizvođače.

- Gubimo svi. BiH sada ne gleda koliko će izvoziti i hoće li imati benefit od toga, nego kako zaštiti svoje proizvođače. To je jedno složeno pitanje. Mi ne možemo uvesti neke kontramjere, jer mi ne uvozimo neke specijalne materijale s Kosova - rekao je Vuković za Klix.ba.

Ističe da se sada postavlja ključno pitanje kako zaštititi privrednike u BiH koji imaju dugoročne ugovore o izvozu na Kosovo, a koji su svoju proizvodnju prilagodili zahtjevima Kosova, odnosno potražnjom njihovog tržišta.

- Ljudi su nabavili repromaterijal, nabavili robe, zaposlili ljude, nabavili strojeve da bi radili te poslove. Šta sad s tim? Šta ako ova carina potraje? Nemamo mi sistem robnih rezervi pa da smo dužni otkupiti robu po nekoj nabavnoj cijeni. Taj zaštitni mehanizam kod nas postoji - kategoričan je Vuković.

Naveo je da su svi iznenađeni informacijom s Kosova o uvođenju stopostotnih carina.

- Prvo je bila panika kada je carina podignuta na 10%. To je bio prvi udar na privredu BiH. Svi smo u okviru CEFTA-e i trebali bi poštovati taj međunarodni sporazum. Ako neko iskoči iz toga onda je očigledno da imamo problem.

Prema njegovim riječima, Kosovu se daje prilika bez obzira na priznanje ili nepriznanje država.

- Ne ulazimo u političku sferu. Ovo je sfera privrede koje je dobila šamar zbog političke odluke. Mi u BiH očekujemo političko rješenje tog problema. Znamo da je Srbija reagovala prema Evropskoj komisiji. BiH je također reagovala već na onih 10%, poslala upite sekreterijatima CEFTA-e da vidi šta se dešava. Razvijaju malu državu, daju privrednicima priliku da se i oni razvijaju i na kraju - šamar. Nije dobrosusjedski i nije kolegijalno - zaključio je Vjekoslav Vuković.

Portparol Privredne komore Republike Srpske Vladimir Blagojević izjavio je Srni da ova komora očekuje da na odluku Prištine reaguju i nadležni u CEFTA-i, kao i zvaničnici Brisela, jer se na ovaj način direktno krše međunarodni sporazumi o slobodnoj trgovini.

On kaže da u Privrednoj komori RS osuđuju ovu odluku i smatraju da je potpuno neprihvatljiva, kao i da predstavlja nastavak aktivnosti započetih prije petnaestak dana, kada je Kosovo uvelo porez od 10% na uvoz proizvoda iz BiH.

- Ako posmatramo strukturu vanjskotrgovinske razmjene, Kosovo nije u vrhu naših partnera. Razmjena Republike Srpske sa Kosovom iznosi tek oko 0,5% ukupne robne razmjene - rekao je Blagojević.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.