NavMenu

Kosovo uvelo stopostotne carine na robu iz BiH i Srbije

Izvor: Klix Srijeda, 21.11.2018. 15:46
Komentari
Podeli

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Privremene institucije u Prištini uvele su novu carinu od 100% na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju, kako je istaknuto, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, javlja Radio Slobodna Evropa.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministara trgovine Endrita Šalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Šalja je na društvenoj mreži Facebook naveo da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na tom tržištu.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

- Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100%. Nove mjere će biti uskoro objavljene - napisao je Hodžaj.

Privremene institucije u Prištini prethodno su uvele carinu od 10% na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta ali i zbog, kako je navedeno, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Ovakva odluka naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

16.04.2024.  |  Industrija, Građevina

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering podnijelo je Gradu Laktaši zahtjev za izdavanje ekološke dozvole za postrojenje za mašinsku obradu metala, izvještava Indikator.ba. Riječ je o dogradnji po postojećeg postrojenja u naselju Mahovljani, na parcelama označenim kao k.č. broj: 73/2 74/1, 75, 76, k.o. Mahovljani. Ukupna planirana bruto proizvodnja gotovih proizvoda iznosi oko 100 tona godišnje. Technics Program

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.