Izvor: Klix | Srijeda, 21.11.2018.| 15:46
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Kosovo uvelo stopostotne carine na robu iz BiH i Srbije

(Foto: ChameleonsEye/shutterstock.com)
Privremene institucije u Prištini uvele su novu carinu od 100% na proizvode iz Bosne i Hercegovine i Srbije, a u cilju, kako je istaknuto, jačanja domaće proizvodnje, ekonomije i kosovske državnosti, javlja Radio Slobodna Evropa.

Odluka je uslijedila nakon prijedloga ministara trgovine Endrita Šalje, koji je istovremeno pozvao domaće proizvođače da se fokusiraju na kvalitet, a od trgovaca zatražio da istražuju nova tržišta za saradnju.

Šalja je na društvenoj mreži Facebook naveo da se domaći proizvođači suočavaju s mnogim barijerama u Srbiji i da se njihovi prozvodi ne plasiraju na tom tržištu.

Zamjenik premijera Kosova Enver Hodžaj napisao je na Twitteru da se ovakvom odlukom štite vitalni interesi Kosova.

- Srbija nastavlja agresivnu kampanju protiv Kosova na međunarodnom planu. Ona takođe minira i proces normalizacije. Kako bi zaštitila naš interes, Vlada Kosova je odlučila da poveća carinu na 100%. Nove mjere će biti uskoro objavljene - napisao je Hodžaj.

Privremene institucije u Prištini prethodno su uvele carinu od 10% na proizvode iz Srbije i BiH u cilju zaštite domaćeg tržišta ali i zbog, kako je navedeno, destruktivnog ponašanja Srbije prema Kosovu.

Ovakva odluka naišla je na velike kritike EU i ostalih međunarodnih predstavništva, uz obrazloženje da Kosovo time krši pravila CEFTA-e.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.