Izvor: Glas Srpske | Srijeda, 21.11.2018.| 09:07
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Brčko distrikt traži firmu za isporuku fiskalnih kasa

Ilustracija (Foto: Novikov Alex/shutterstock.com)
Komisija za fiskalizaciju u Brčko distriktu raspisala je javni poziv za izbor najpovoljnijeg zastupnika opreme, a prve fiskalne kase mogle bi već u januaru biti uvedene u prodavnice i ugostiteljske objekte.

Predsjednik Komisije za fiskalizaciju u Brčko distriktu Safet Rizvanović kaže za Glas Srpske da javni poziv, koji je raspisan prošle sedmice, ostaje otvoren 15 dana, nakon čega slijedi izbor ovlašćenog zastupnika fiskalne opreme.

- Šansu imaju samo ovlašćeni proizvođači i distributeri fiskalnih kasa, štampača i druge opreme koji su registrovani u Direkciji za finansije Brčko distrikta. Neophodno je da posjeduju tehničke i kadrovske potencijale, da imaju reference i određenu finansijsku stabilnost, obezbijede neopozivu garanciju na svoje proizvode i servis na teritoriji distrikta - rekao je Rizvanović.

On je dodao da je u toku izrada pravilnika o dinamici fiskalizacije, jer je nemoguće da svi obveznici budu fiskalizovani istog dana.

- Na teritoriji Brčko distrikta biće uvedeno oko 5.000 fiskalnih uređaja. Dinamika se određuje shodno značaju i prioritetima, a među prvima biće fiskalizovana preduzeća koja se bave trgovinom na malo i ugostiteljski objekti. Prve fiskalne kase mogle bi biti uvedene već u januaru - rekao je Rizvanović.

Istakao je da je značaj uvođenja fiskalizacije višestruk, da će omogućiti suzbijanje sive ekonomije, pouzdano evidentiranje prometa u realnom vremenu, kao i izbjegavanje nelojalne konkurencije i preferiranje bezgotovinskog prometa. Rizvanović naglašava da je, osim uvođenja fiskalnih kasa, neophodno animirati javnost i razviti poresku kulturu potrošača.

- Ništa neće imati smisla bez podizanja svijesti javnosti o značaju uvođenja fiskalizacije, ali i kontrole poreskih organa. Samo tako ćemo ostvariti povećanje poreza na dohodak i povećanje broja poreskih obveznika u sistemu PDV-a - dodao je Rizvanović.

Ranije je propisano da će od fiskalizacije biti oslobođena poljoprivredna gazdinstva, zanatlije koje se bave starim i umjetničkim zanatima, te oni koji porez na dohodak plaćaju u paušalnom iznosu.


Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.