NavMenu

Nakon osamdeset godina čulo se berzansko zvono u Beogradu - Počelo trgovanje akcijama Fintel Energije

Izvor: eKapija Utorak, 20.11.2018. 14:43
Komentari
Podeli
(Foto: Sanja Šojić)
Na Beogradskoj berzi danas (20. novembra 2018. godine) se poslije više od 80 godina oglasilo berzansko zvono, čime je simbolično obilježen početak trgovanja akcijama kompanije Fintel Energija a.d.

Zvono su zajednički udarili direktor Beogradske berze Siniša Krneta i direktor kompanije Fintel Energija Ticijano Đovaneti a početna cijena akcije iznosila je 500 dinara.

Navodeći da je Beogradska berza osnovana 1894. godine, kako je rekao, "dvije godine prije nego što je uspostavljen Dau Džons indeks kao možda i najprepoznatljivija predstava o berzama i tržištu kapitalu globalno", Krneta je kazao da je ona u vrijeme osnivanja bila jedna od referentnijih berzi u ovom dijelu svijeta.

- Našem tržištu, ekonomiji, društvu u cjelini bilo je potrebno gotovo 80 godina da posvjedoči novom tržišnom rađanju, novom javnom društvu koje na berzu ne izlazi zbog sile zakona, već zbog svoje nasušne, ambiciozne vizije da se igra tržišna utakmica i da se u njoj pobjedi. Zato je ovo poseban dan za nas - kazao je Krneta.

On je dodao da je ambicija Beogradske berze da ponovo postane stecište najboljih domaćih kompanija kojima je potreban kapital za finansiranje rasta i razvoja.

- Želimo da vlasnicima najboljih kompanija iz Srbije približimo mogućnosti da dođu do kapitala na način koji neće otupiti oštrice njihove konkurentnosti - kazao je Krneta.

Direktor Beogradske berze kazao je kako očekuje da zvono u 2019. odzvoni još dvaput.

Navodeći da je Fintel Energija pionir u industriji energije dobijene iz vjetra u Srbiji, direktor te kompanije Ticijano Đovaneti kazao je da među kupcima akcija ima osiguravajućih društava, penzionih fondova i nekoliko stotina pojedinaca kao i da očekuje da će interes za kupovinu pokazati i institucionalni investitori.

- Mi ne možemo predvidjeti ko će kupiti akcije, već znamo samo cijenu. Od ovog trenutka nemamo moć da utičemo na cijenu i njenu dinamiku, ona je takva kakva jeste i tu smo samo posmatrači kao i vi - kazao je Đovaneti.

Govoreći o budućim planovima kompanije Fintel Energija, Đovaneti je rekao da će do sredine 2019. godine biti završen projekat Košava u blizini Vršca, jedan od najvećih vjetroparkova u Srbiji, vrijedan oko 120 mil EUR koji će uz dva već postojeća vjetroparka učiniti tu kompaniju liderom na tržištu Srbije proizvodnje energije iz obnovljivih izvora putem energije vjetra.

- Srbija je relativno malo tržište u oblasti obnovljivih energija. Naš pristup je da razmišljamo regionalno i zato moramo dostići kritičnu masu, moramo raditi transparentno i napraviti konglomerat sa majnim kompanijama kako ne bismo zavisili od državnih subvencija i nastavili da djelujemo nezavisno. To će trajati više godina, ali to je naša vizija sa kojom smo krenuli prije 12 godina - kazao je Đovaneti.


Proces inicijalne javne ponude akcija kompanije Fintel Energija završen je 30. oktobra, a u toku trajanja ponude upisano je više od 1,5 miliona akcija koliko je bilo propisano kao minimalan prag uspješnosti tog procesa. Tim postupkom, Fintel Energija a.d. prikupila je 755,2 miliona dinara (oko 6,4 mil EUR) neophodnih za dalje poslovanje i širenje mreže vjetroparkova u Srbiji.

Akcije kompanije Fintel Energija a.d. uključene su na Prime Listing Beogradske berze, najkvalitetniji segment domaćeg tržišta kapitala. Fintel Energija iz Beograda je ćerka firme Fintel Eneria S.p.A, koja je od 2010. godine listirana na berzi u Milanu, dijelu Londonske berze.

Fintel Energija a.d. u Srbiji već ima vjetroelektrane Kula i La Pikolina koje imaju ukupnu instalisanu snagu od 16,5 megavata.

O značaju IPO-a za Begradsku berzu eKapija je već pisala.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

23.04.2024.  |  Industrija, Građevina, Saobraćaj

Otvoren pogon njemačke kompanije u Laktašima vrijedan 20 mil EUR - U proizvodnji dijelova za vozila zaposleno 600 ljudi

Novi proizvodni pogon kompanije Mahle Electric Drives Bosnia svečano je danas otvoren u Aleksandrovcu kod Laktaša, a vrijednost ove njemačke investicije je oko 20 mil EUR. Presjecanjem vrpce pogon su otvorili predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović, predsjednik Nadzornog odbora grupe Mahle Hajnc Junker, te generalni direktor i direktor operacija poslovne jedinice elektronika

Izdvajamo još...

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.