Izvor: RTRS | Utorak, 20.11.2018.| 13:28
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Od 1. decembra godišnje istraživanje poljoprivrednih gazdinstava u RS

(Foto: branislavpudar/shutterstock.com)
Zavod za statistiku Republike Srpske će od 1. do 15. decembra sprovesti anketu godišnjeg istraživanja poljoprivrednih gazdinstava za 2018. godinu, kojom će biti prikupljeni podaci o površinama i ostvarenoj proizvodnji ratarskih kultura, povrća, voća i grožđa, kao i o brojnom stanju stoke u Srpskoj.

Ovim istraživanjem će se, prema definicijama propisanim važećim EU regulativama i metodološkim uputstvima i preporukama Evrostata, doći i do podataka o stočnoj proizvodnji, klanju stoke, proizvodnji i upotrebi mlijeka na gazdinstvu.

- Doći će se do podataka o prometu vlastitih poljoprivrednih proizvoda, radnoj snazi, vrijednosti i površini kupljenog i zakupljenog poljoprivrednog zemljišta, te sredstvima i uslugama korištenim u poljoprivrednoj proizvodnji - saopšteno je iz Zavoda.

Iz ove institucije naveli su da će anketom na teritoriji Srpske biti obuhvaćeno oko 6.000 porodičnih poljoprivrednih gazdinstava i gazdinstava pravnih lica i preduzetnika.

- Porodična gazdinstva su odabrana slučajnim izborom, a podaci za gazdinstva pravnih lica i preduzetnika biće prikupljeni izvještajnom metodom. Prikupljeni podaci koristiće se isključivo u statističke svrhe, a obezbijediće osnovu za izradu indikatora uporedivih na međunarodnom nivou - navode iz Zavoda.

Ovlašteni anketari će sprovesti ovo istraživanje na osnovu plana rada Zavoda za ovu godinu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.