Izvor: eKapija | Utorak, 20.11.2018.| 12:50
Izdvojite članak Odštampajte vijest

RUGIP ne mora da plati višemilionsku odštetu - Odbijena tužba od oko 7,5 mil KM

Ilustracija (Foto: wellphoto/shutterstock.com)
Sudski spor težak nekoliko miliona maraka između dvije privatne geodetske firme i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove okončan je u korist RUGIP-a, prenosi ATV.

Odlukom Vrhovnog suda Republike Srpske potvrđena je presuda drugostepenog suda u korist Srpske i Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove. Time je odbijen tužbeni zahtjev tužilaca Geoinženjering iz Banjaluke i Gis soft iz Brčkog za isplatu više od 7,5 mil KM navodnog duga za usluge geodetsko-tehničkih radova sa kamatama.

- Geodetska uprava je zaključila ugovor sa Geoinženjeringom i Gis softom u skladu sa javnim nabavkama, ugovor za određene geodetske radove čija je vrijednost bila oko 2,18 mil KM - istakla je Bosiljka Predragović, v.d. direktora RUGIP RS.

U RUGIP-u objašnjavaju da, iako je ugovorom predviđeno da se radovi obavljaju samo do dogovorenog iznosa, i da su obavijestili izvođače radova da je ta suma dostignuta, geodetske firme su nastavile sa radovima na terenu. Tadašnji direktor RUGIP-a, kako tvrde, osnovao je komisiju koja je primala radove, iako nije bilo zakonskog osnova. Novu upravu dočekale su tužbe kojima je traženo da se isplate naknadni radovi od 3,9 mil KM plus kamata u istom iznosu.

- Tužbeni zahtjev Okružni privredni sud odbio je kao neosnovan, iz razloga što naknadani radovi, po Zakonu o javnim nabavkama tadašnjim važećim, nisu se mogli dozvoliti bez zaključenja posebnog aneksa ugovora u skladu sa zakonom. Kako on nikad nije sačinjen, tako nije postojao zakonski osnov za isplatu tog novca. Vrhovni sud potvrdio je presudu Okružnog suda čime je odbačena tužba kao neosnovana i ti radovi nisu mogli biti isplaćeni - istakla je Bosiljka Predragović.

RUGIP je u ovom sporu zastupalo Pravobranilaštvo RS. Iz ove institucije poručuju da će, zajedno sa subjektima koje zastupaju, nastaviti da štite interese Republike Srpske, prenio je ATV.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.