Izvor: Indikator | Utorak, 20.11.2018.| 15:52
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Eurowings otkazao letove za Mostar - Objavljen javni poziv za nove rute sa mostarskog aerodroma

(Foto: Rebius/shutterstock.com)
Njemački Eurowings otkazao je letove za Mostar, potvrđeno je za Bosnia and Herzegovina Aviation News.

Nakon letova od samo nekoliko mjeseci, Eurowings je obustavio prodaju svih karata za letove iz Mostara i za Mostar.

U početku Eurowings je planirao da leti dva puta sedmično iz Dizeldorfa i Štutgarta avionom Airbus 319 (144 mjesta), ali je zbog slabe prodaje prešao na mnogo manji avion Dash 8-400 (76 mjesta).

Letovi iz Dizeldorfa i Štutgarta do Mostara uvedeni su u maju ove godine i funkcionirali su do druge sedmice oktobra. Krajem ljetne sezone letovi iz Dizeldorfa su dodatno smanjeni i radili su samo jednom nedjeljno.

Trenutno je Mostar povezan sa Zagrebom sa dva sedmična leta. Letovima za Zagreb upravlja Croatia Airlines, a snažno ih subvencionira Vlada FBiH.

U intervjuu za portal Bljesak, Marin Raspudić, direktor Zračne luke Mostar, potvrdio je da je nastupila pauza u letovima Eurowingsa za Njemačku, te kako će ova kompanija do proljeća odlučiti hoće li nastaviti s letovima.

- Eurowings ispituje tržište i oni će razmotriti hoće li se nastaviti održavati linija za Njemačku - rekao je Raspudić.

Raspudić je kazao kako se aerodrom okreće vjerskom turizmu, prije svega Italijanima i Poljacima, a s ciljem uspostavljanja novih ruta i otkrivanja novih operatera objavljen je i javni poziv zainteresiranim stranama koji je otvoren do 1. marta.

Mostarski aerodrom našao se u posljednje vrijeme na meti kritika, budući da je jedini od četiri veća aerodroma u BiH koji ne uspijeva povećati promet.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.