NavMenu

Revolucionarna terapija ubija rak pluća za 30 minuta samo uz pomoć vrele igle

Izvor: Telegraf Ponedjeljak, 19.11.2018. 11:47
Komentari
Podeli
(Foto: nimon/shutterstock.com)
Nova, revolucionarna tehnika, mogla bi da spase život mnogima koji pate od raka pluća

Revolucionarni dva-u-jedan tretman za rak pluća koristi se za dijagnozu i uništavanje tumora do kojih je teško doći, za samo 30 minuta.

Na ovaj način, na hiljade pacijenata moći će da izbjegne invazivne hirurške procedure.

Doktori napadaju tumor vrelom iglom (radiofrekventno topljenje) i u isto vrijeme izvršavaju biopsiju, gdje se mali djelić raka uklanja za testiranje kako bi se utvrdilo da li je agresivan i da li se proširio po organizmu.

Većina ljudi koji pate od raka pluća trenutno prolazi kroz proceduru pri kojoj se isjeca mali dio tumora za ispitivanje (biopsija), poslije čega slijedi radioterapija, ili još hirurških procedura za uklanjanje kancerogenog tkiva.

Novi tretman znatno skraćuje vrijeme potrebno da se dobiju rezultati biopsije na dvije nedjelje i tako smanjuje nervozu pacijenta, a tumori koje je bilo nemoguće tretirati bez hirurgije sada mogu da budu pobjeđeni za nekoliko minuta pod anestezijom.

Studije su pokazale da je ovakav tretman podjednako efikasan kao i konvencionalni tretmani kada su dijagnoza i uništavanje tumora u pitanju.

Pacijenti kod kojih je rak pluća uočen na vrijeme uglavnom kao rješenje imaju invazivnu hirurgiju kako bi se on uklonio, ili radioterapiju kako bi se smanjio.

Međutim, gotovo trećinu pacijenata nije moguće operisati zbog drugih bolesti kao što je hroničan bronhitis koji može da bude fatalan ukoliko se poslije operacije jave komplikacije. Iako efikasna, radioterapija tipično uključuje nekoliko posjeta bolnici i može da izazove brojne negativne sporedne efekte.


Sa druge strane, tretman vrelom iglom je bezbjedniji i može da se izvodi nekoliko puta.

Tokom procedure, pacijent se sedatira prije davanja lokalne anestezije. Smješten je ispod CT skenera, što doktoru omogućava da prati hirurške pokrete u realnom vremenu.

Tanka igla, debljine 1.5 mm se ubacuje u grudi, između rebara, na poziciju najbližu tumoru. Potom radiolog kroz ovu iglu ubacuje još tanju kako bi uzeo uzorak tumora za analizu. Nakon ovoga, ubacuje se i treća mikroskopska igla sa elektrodom na vrhu. Ona je povezana sa generatorom koji doprema energiju u srce tumora koja ga zagrijeva na 70 C i uništava, piše britanski Daily Mail.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Energija, Industrija

Insolar dobio koncesiju za izgradnju solarne elektrane od 100 MW kod Tomislavgrada

U zgradi Vlade Hercegbosanske županije potpisan je ugovor između Vlade Hercegbosanske županije kao koncesora i firme Insolar kao koncesionara. Ugovor je ispred Vlade Hercegbosanske županije potpisao ministar gospodarstva Hercegbosanske županije Miroslav Jaglica, a ispred Insolara Nataniel Holbrohr. Koncesionaru je dodijeljena koncesija za izgradnju solarne elektrane SE Seline ukupne instalirane snage 100 MW, u cilju korištenja solarnog

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.