Izvor: B92 | Nedjelja, 18.11.2018.| 15:03
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Alibaba neće na Balkan - Logistički centar biće otvoren u Belgiji

(Foto: Sashkin/shutterstock.com)
Vijest da Alibaba otvara logistički centar u Belgiji, trenutno, može samo njih da raduje, jer očigledno je da su u toj namjeri zaobišli Balkan.

Kineski gigant e-trovine, odlučio je da će njegov centar biti u Liježu u Belgiji, gradu koji se nalazi na tromeđi, blizu granice sa Njemačkom i Luksemburgom, a blizu je i Brisela.

Inače, to je peti logistički centar te kompanije u svijetu. U Evropi već imaju u Frankfurtu.

Zašto je baš odabran Lijež, zasada nema detalja, ali se spekuliše da su osnivač Alibabe Džek Ma i tamošnji kralj uspostavili dobru saradnju poslije Davosa. Dalje, pretpostavlja se da će biti još sličnih investicija u Evropi, a lobiranje država za ovaj posao je bilo toliko jako da je Holandija objavila na primjer, da je propustila priliku zbog kasne diplomatske akcije.

Podsjetimo, mjesecima se spekulisalo gdje će Alibaba da otvori centar. Predstavnici Alibabe su bili u intenzivnom pohodu po zemljama regiona - od Hrvatske, preko Mađarske, Rumunije do Bugarske, tražeći strateškog partnera za izgradnju velikog distributivnog centra u ovom dijelu Evrope.

Da kineski gigant baš želi da u u Srbiji pronađe strateškog partnera za otvaranje logističkog centra, pisalo se prošle godine, kada su to najavili i predstavnici ministarstava u Srbiji.

Tu vijest prenijeli su i svi regionalni mediji, a hrvatski su podsjetili da je Alibaba izrazila interesovanje da i u Zadru gradi distributivni centar za cijelu Evropu, i da je glavni konkurent Mađarska, koja je tada označena kao najveći lobista.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.