Izvor: eKapija | Petak, 16.11.2018.| 12:13
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Otvoren forum o saradnji na Zlatiboru - Više od 200 firmi iz RS i regiona traži partnere

Više od 200 preduzeća, klastera, razvojnih agencija, privrednih komora i drugih institucija koje pružaju podršku privredi iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Mađarske, Češke, Rusije i Turske učestvuje na 4. Međunarodnom forumu o saradnji koji je danas, 16. novembra, svečano otvoren u Grand hotelu Tornik na Zlatiboru.

Forum su organizovale Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije.

Centralni događaj foruma su poslovni susreti za preduzeća i klastere, koji se organizuju u okviru Evropske mreže preduzetništva. Ove godine održaće se oko 150 direktnih poslovnih sastanaka na kojima će komanije predstaviti svoje proizvode i usluge, uspostaviti nove poslovne kontakte i poslovnu saradnju sa kompanijama iz drugih zemalja.
Predstavnica Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marica Berić izrazila je očekivanje da će i ovogodišnji forum biti mjesto razmjene kreativnih ideja, uspostavljanja poslovne sradnje, dogovaranja i ugovaranja poslova preduzeća iz Republike Srpske sa preduzećima iz regiona i Evropske unije.

- Osluškujući potrebe realnog sektora, Republika Srpska je kreirala dobar strateški i zakonski okvir za osnivanje, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća. Značajno je skraćen i pojeftinjen proces registracije poslovnih subjekata, uspostavljeni su i razvijaju se različiti oblici preduzetničke infratsrukture, a olakšan je i pristup finansijama kroz osnivanje Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda - istakla je Berić.

Ona je podsjetila da mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj čine 99,8% od ukupnog broja preduzeća, te da zapošljavaju 71% ukupnog broja zaposlenih.

Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije Nenad Popović rekao je na otvranju foruma da je potrebno što više ovakvih događaja u regionu kako bi ljudi iz privrede, razvojnih agencija, privrednih komora i vlada mogli da komuniciraju.

- Ako imamo zajedničke projekte na regionalnom nivou i ako uključimo inovacije i digitalizaciju kao osnov za tu regionalnu priču, postaćemo interesantniji i evropskim i svjetskim partnerima. Srbija ima potencijal u inovacijama i digitalizaciji i prepoznata je kao lider u regionu i siguran sam da naša iskustva možemo podijeliti sa kolegama iz regiona - rekao je Popović.

Svečanom otvaranju foruma prethodile su panel diskusije održane juče, na kojima se govorilo o poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji i primjerima dobre prakse u podršci sektoru malih i srednjih preduzeća. Danas će biti održana još dva panela: o finansiranju malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana kroz EDIF program Svjetske banke i o lokalnom i regionalnom razvoju i EU integracijama.

Na prethodna tri foruma održana u Banjaluci, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu/Jahorini, učestvovalo je više od 600 preduzeća, klastera i institucija, a održano je više od 800 poslovnih susreta..
Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.