Izvor: eKapija | Petak, 16.11.2018.| 09:43
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Važna je finansijska podrška biznisu - Jači izvoz traži povjerenje banaka i jasno definisane želje privrednika

Okrugli sto o temi "Finansiranje izvoza" održan je u Banjaluci u organizaciji Poslovnih novina i LRC-a, uz partnerstvo sa Addiko Bank, te je na ovaj način zaokružen projekat "100 najvećih u BiH" za 2018. godinu. Učesnici panel diskusije bili su predstavnici nadležnih institucija i bankarskog sektora te kompanije koje aktivno učestvuju u izvozu.

Alena Ahmetspahić Fočo, direktor projekta 100 najvećih u BiH, kazala je da "ovu priču prati tradicija duga tri decenije, a da su kompanije rangirane po kategoriji malih, srednjih i velikih preduzeća. Istaknula je kako je broj firmi u BiH rastao za 2%, broj zaposlenih 4%, dok je izvoz veći za 12%, a u RS za čak 15%. Top općina izvoznik je Mostar sa 28% rasta, a prerađivačka industrija ima udio izvoza u prihodu od 41%".

Učesnici panela složili su se da u BiH imamo dobre trendove, ali da su naše potrebe daleko veće i da je prošlo vrijeme jeftine radne snage, kao i jeftine usluge. Ukazano je na to da je najvažnije biti realan i jasno definirati koje su to tržišne niše prioriteti za izvoznike, a potrebno je raditi na koordiniranom pristupu kako nam prilike ne bi promaknule. Zaključeno je da se može ići naprijed, ali da je potrebno jasno definisati šta želimo.

Prva instanca izvoznicima trebalo bi da bude banka, s obzirom na to da je za klijente najvažnije da se osiguraju od rizika. Ukazano je na to da se poslovne navike naših ljudi trebaju mijenjati i da se njihova svijest treba podići na viši nivo. Predstavnici Addiko banke poručili su da privrednici trebaju znati da banka prvenstveno čuva svakog svog klijenta, te na taj način čuva i sebe.

- Mi 18 godina prikupljamo podatke i radimo analitiku koja našim klijentima itekako olakšava poslovanje, a mnoga potraživanja mogu biti spriječena ukoliko privrednici koriste mehanizme koje nudi LRC. Kada govorimo o izvozu veoma je bitno imati garanciju, a certifikat bonitetne pouzdanosti jedan je od načina kojim kompanije šalju jasan signal svojim partnerima da se radi o stabilnoj firmi čije poslovanje zadovoljava međunarodno priznate standarde - rekao je Emil Kučković, direktor LRC-a.

Ognjenka Lalović, direktor Sektora privrede Vanjskotrgovinske komore BiH, istaknula je ulogu STK u nastupu na inostranim tržištima, te dodala kako je veoma bitno da privrednici u klauzulama ugovora ne zaborave arbitražni sud.

- Snažniji rast izvoza i izlazak na međunarodna tržišta, podrazumijeva i ozbiljniji pristup "trade finance" poslovima. Naša iskustva u ovom segmentu su izvanredna, te mi je zadovoljstvo pozvati sve izvoznike da nam se obrate ukoliko žele kvalitetnu i brzu podršku njihovim izvoznim aktivnostima - rekla je Biljana Jaćimović, menadžer za dokumentarne poslove i garancije Addiko Bank Banjaluka.

- Imati pravu banku za partnera od ključnog je značaja za svakog klijenta. Kada se radi o izvoznim poslovima, ovo je još bitnije. Addiko banka ima potpisan ugovor za korištenje garancija sa EBRD, kojim je klijentima omogućen brži i lakši pristup velikim tržištima u inostranstvu i lakše uspostavljanje poslovne saradnje sa velikim međunarodnim kompanijama. Ujedno, ovaj ugovor daje našoj banci veću konkurentnost na našem tržištu jer pruža mogućnost dodatnih usluga koje klijenti mogu koristiti - kaže Dejan Vuklišević, direktor odjela prodaje za korporativne klijente u Addiko Bank Banjaluka.

Milijan Mirković iz brčanske firme Termoelektro kaže da je izvoz jedan od stubova države.

- Da bi se izvozilo mora se ispuniti veliki broj uslova. Pronaći partnera težak je zadatak, jer povjerenje se veoma teško stiče, a lako gubi. To je trnovit i jako težak put u kojem nailazite na veliki broj provjera - smatra Mirković.

S njim se slaže i Goran Račić, predsjednik Područne privredne komore Banjaluka.

- Izvoz je od velikog značaja za nas, a jedino kroz njega možemo pozitivno uticati na ekonomiju BiH. Interesanto je da su zemlje Evropske unije naša najzanimljivija tržišta, a na to je najviše uticalo jačanje konkurentne sposobnosti domaćih kompanija. Teško je bilo zadobiti povjerenje evropskih partnera, ali danas je slika drugačija - rekao je Račić.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.