NavMenu

Najveći planirani budžet Kantona Sarajevo do sada - Nacrt za 2019. predviđa 928 mil KM u kasi

Izvor: Klix Petak, 16.11.2018. 12:16
Komentari
Podeli

(Foto: vallter/shutterstock.com)
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je Nacrt budžeta KS-a za 2019. godinu od 928.370.000 KM kao i Nacrt zakona o izvršavanju budžeta, te ih je uputila u skupštinsku proceduru zastupnicima na razmatranje i izjašnjavanje.

Na jučerašnjoj konferenciji za medije ministar finansija KS Jasmin Halebić rekao je da je ovo najveći do sada planirani iznos Budžeta KS.

- Mi smo svaki put uspjeli donijeti budžet na vrijeme, to znači krajem tekuće godine za narednu. Namjera nam je da stvorimo pretpostavke da se to desi i u ovoj godini bez obzira što je izborna - istakao je Halebić.

Što se tiče prihodovne strane Nacrta budžeta, najveći dio, tj. oko 77%, odnosi se na prihode od poreza.

- U ovom dijelu imamo prihode od indirektnih poreza koji iznose oko 430 mil KM, prihode od poreza na dohodak u iznosu od 144 mil KM, te prihode od poreza na dobit u iznosu od 128 mil KM. Ove tri pozicije nose glavninu iznosa budžeta i one su u posljednje četiri godine značajno uvećane - naveo je ministar Halebić i dodao da su to pokazatelji rasta privrede u KS i FBiH.

Što se tiče neporeznih prihoda, njihov udio u budžetu je 15% ili 140 mil KM, dok prihodi od tekućih transfera i donacija te primici od zaduženja iznose oko 3%.


- Smatramo da je ovaj budžet realno planiran, te da nije "napuhan". U posljednje četiri godine vodili smo takvu politiku u okviru koje su planirani isključivo budžeti koji su realni - naglasio je ministar.

Kada je riječ o rashodovnoj strani, kapitalni budžet će iznositi 150 mil KM, zaduženja emisijom obveznica od 33 mil KM, dok su oko 140 mil KM planirana zaduženja na inostranom tržištu koja će biti utrošena najvećim dijelom u projekte saobraćajne infrastrukture.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Industrija, Saobraćaj, Finansije

Hrvatska kompanija kupila banjalučki Sim impex - Nova akvizicija jača poziciju na tržištu autodijelova

Hrvatska CIAK Grupa kupila je jednog od najvećih distributera auto dijelova u BiH, firmu SIM Impex Banjaluka, čime je postala lider na domaćem tržištu u ovoj oblasti prenosi BiznisInfo.ba. Ugovor, koji je potpisan 16. aprila, uključuje preuzimanje dviju kompanija, Stahlgruber trgovina Ljubljana i SIM Impex Banjaluka, koje su članice LKQ Europe. SIM Impex iz Banjaluke se pozicionirao među lidere u distribuciji rezervnih dijelova, opreme

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.