NavMenu

HET izgradio kanal kroz Fatničko polje vrijedan 8 mil KM

Izvor: eKapija Petak, 16.11.2018. 12:14
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: mihalec/shutterstock.com)Ilustracija
Preduzeće Hidroelektrane na Trebišnjici (HET) uspješno je završilo važan objekat hidroenergetskog sistema Gornji horizonti - kanal kroz Fatničko polje.

Izvršni direktor za proizvodnju i tehničke poslove HET-a Ilija Tamindžija potvrdio je za Trebinjelive.info da je riječ o kanalu čija je dužina 2,8 kilometara, u okviru koga je izgrađen i most dužine 27,5 metara, silazne rampe, servisni put i prateći objekti.

Pojasnio je da je riječ o projektu za koji je HET izdvojio više od 8 mil KM, a čija je izgradnja trajala pet godina.

- Pomoću kanala kroz Fatničko polje, kao i već izgrađenim tunelima Dabarsko polje-Fatničko polje i Fatničko polje-akumulacija Bileća, vršiće se transfer voda Gornjih horizonata u postojeći izgrađeni dio hidroenergetskog sistema na Trebišnjici - naveo je Tamindžija.

Prema njegovim riječima, nakon izgradnje HE Dabar i kanala kroz Dabarsko polje, ovim objektom će se bez gubitaka prevoditi vode Gornjih horizonata, te nakon energetske prerade na budućoj HE Bileća, istim značajno povećati i proizvodnju električne energije na postojećim hidroelektranama.

Radove je izveo konzorcij firmi Integral inženjering iz Laktaša i Prijedor putevi iz Prijedora.

HET finansira i još dva značajna projekta u okviru Gornjih horizonata i to izgradnju HE Dabar i postavljanje betonske obloge kroz tunel Fatničko polje-akumulacija Bileća.

Vrijednost radova na izgradnji dovodnog tunela, ulazne građevine i pristupnih tunela za HE Dabar vrijedan je 131 mil KM i povjereni su firmi Integral inženjering.

Postavljanje betonske podloge kroz tunel Fatničko polje-akumulacija Bileća izvodi firma Herc gradnja iz Bileće, a vrijednost radova je oko 11,5 mil KM, prenosi Trebinjelive.info.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Saobraćaj

Jedan TAG uređaj za sve autoceste u regionu - BiH potpisuje protokol o saradnji sa Srbijom, uskoro i sa Hrvatskom

Nakon što je uvođenjem zajedničkog TAG uređaja za naplatu cestarine omogućeno da vozači iz Srbije, Crne Gore i Hrvatske kroz naplatne rampe na autocestama prolaze bez čekanja, isto će uskoro moći i građani BiH. Naime, na inicijativu resornih ministara Bosne i Hercegovine i Republike Srbije Edina Forte i Gorana Vesića, u četvrtak će u Beogradu biti potpisan protokol o saradnji i sa Bosnom i Hercegovinom. Drugim riječima, svi oni

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.