Izvor: Nezavisne novine | Petak, 16.11.2018.| 08:14
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Do ublažavanja klimatskih promjena neće doći?

(Foto: Teodora Brnjoš)
Do priželjkivanog stepena ublažavanja klimatskih promjena najvjerovatnije neće doći jer se potrošnja energije ne ograničava u skladu s Pariškim sporazumom, proizlazi iz predavanja klimatskog stručnjaka Volfganga Kramera na susretu ekoloških novinara Sredozemlja koji se održao ove sedmice u sjedištu Unije za Sredozemlje u Barseloni.

Kramer, jedan od 380 klimatskih stručnjaka koji su osnovali dobrovoljnu zajednicu kako bi pojačali javne spoznaje o ozbiljnosti klimatskih promjena, podsjetio je da je upotreba energije "srce aktualnih klimatskih promjena", te iznio procjene da će prema planovima vlada ona do 2030. porasti za 40%, dok bi odlučnije politike trebala zadržati rast potrošnje energije na 20%.

Potrošnja energije bi prema konzervativnim scenariju do 2030. na Sredozemlju mogla premašiti 1,4 milijarde tona ekvivalentne nafte, dok proaktivni scenario nalaže potrošnju malo višu od 1,2 milijarde, kazao je Kramer. Tona ekvivalentne nafte je količina energije koja se oslobađa spaljivanjem jedne tone sirove nafte i iznosi oko 11.630 kilovatsati.

Kramer je tome dodao da bez potpunog izbacivanja ugljenika iz proizvodnje energije do 2050. godine, što takođe zahtjeva značajna smanjenja upotrebe energije, na Sredozemlju neće biti moguće postići održivi razvoj, javlja Hina.

Klimatske promjene posebno pogađaju Sredozemlje, na kojem je prosječna godišnja temperatura vazduha porasla 1,6 Celzijuseva stepena u odnosu na 1880. godinu, dok je svjetski prosjek 1,2 Celzijeva stepena, kazao je.

Za svaki stepen povećanja temperature smanjuju se količine oborina, što zajedno s drugim posljedicama izlaže ljude na Sredozemlju nizu opasnosti u budućnosti, zaključio je Kramer na skupu koji po treći put organiziraju IUCN Mediterana iz Malage i Savez sredozemnih novinskih agencija.

Istovremeno, u čuvenom arhitektonskom kompleksu bivše bolnice Sant Pau u Barseloni, koje je obnovljeno i proglašeno Svjetskom baštinom te sada djeluje kao centar znanja, održava se izložba primjera uspješne prakse malih i srednjih preduzeća čija se proizvodnja zasniva na kružnoj ekonomiji.

Predstavljena su 22 preduzetnička primjera nadahnuta načelima kružne ekonomije s južnih obala Sredozemnog mora. Oni su rezultat projekta SwitchMed Connect, koji podržavaju Evropska komisija kao i niz UN-ovih i drugih agencija.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.