NavMenu

"Bike Friendly" za nova iskustva duž Via Dinarice - REDAH kreće u petomjesečni projekat kreiranja specifičnih standarda

Izvor: eKapija Petak, 16.11.2018. 10:40
Komentari
Podeli
(Foto: Dudarev Mikhail/shutterstock.com)
Regionalna razvojna agencija za Hercegovinu sa sjedištem u Mostaru (REDAH) nedavno je dobila grant Vijeća za regionalnu saradnju za projekat "Razvoj Bike Friendly standarda", kao jedan od 12 regionalnih projekata koji su finansijski podržani radi unapređenja turističe ponude Zapadnog Balkana.

Ovim pilot projektom REDAH želi uvesti promjenu na turističkom tržištu tako što će kreirati sistem kontrole kvaliteta za pružaoce usluga duž biciklističkih ruta. Projektom će se uspostaviti novi, jedinstveni i usklađeni sistem kontrole kvalitete koji će na dobrovoljnoj bazi usvojiti i cikloturisti kao i pružatelji različitih turističkih usluga u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji, objasnila je za eKapiju Maja Vican iz REDAH-a.

Saradnici na projektu su Regionalna razvojna agencija Zlatibor i Turistički klaster Montenegro, a zajednički cilj je razvoj regionalnog sistema održivog upravljanja kvalitetom objekata za biciklizam duž Via Dinarica staze i promocija cikloturizma na području Via Dinarice.

- REDAH u cikloturizmu vidi značajan potencijal ne samo u Hercegovini, nego u cijeloj regiji. Poticanje stvaranja "Bike Friendly" ponude može utjecati na brži razvoj cikloturizma u regiji, u ovom slučaju u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Srbiji. Stoga smo, po uzoru na ostale evropske regije, osmislili projekt "Bike Friendly" certifikacije gdje ćemo razviti određene kriterije koje pružatelji usluga moraju ispunjavati, koje usluge i infrastrukturu trebaju imati kako bi bili prepoznati po tabli "Bike Friendly" na vidljivom mjestu na ulazu u objekt - kaže Vican.

Cilj je, kako kaže Vican, da se osigura kvalitet usluga za one koji žele iskusiti biciklističke ture na Via Dinarici, a to dalje znači više gostiju za sve one koji budu imali "Bike Friendly" oznaku. Turoperateri će takođe obogatiti ponudu, a i lokalne zajednice će imati korist.

- Planirano trajanje pilot projekta je pet mjeseci i u tom periodu ćemo razviti standard, tj. kriterije koji će definirati vrstu subjekata koji se mogu prijaviti i minimum kriterija koje moraju ispuniti kako bi bili označeni kao "Bike Friendly". Obučićemo najmanje osam evaluatora koji će biti akreditirani za procjenu spremnosti dobrovoljno prijavljenog subjekta za nositelja "Bike Freindly" oznake, uspostaviti regionalni i nacionalne tehničke sekretarijate kao nositelje procesa, te promovirati ovaj standard kao spreman za provedbu u ove tri ekonomije - kaže naša sagovornica.


Nakon završetka pilot projekta, REDAH će odmah krenuti u implementaciju ovog standarda i svi zainteresovani pružaoci usluga će se moći dobrovoljno prijaviti i pripremiti svoj objekt za ispunjavanje "Bike Frinedly" kriterija i konačno biti označeni kao takvi. Takođe, REDAH će nastaviti kroz nove projekte i aktivnosti unapređivati i proširivati ovaj standard, te raditi na što većoj promociji regije kao "Bike Friendly" destinacije, odnosno destinacije pogodne za cikloturizam.

REDAH je inače realizovao projekt "Bicikliranjem kroz povijest - Revitalizacija stare uskotračne pruge Ćiro" čime je, između Mostara i Konavala, uspostavljena biciklistička trasa u ukupnoj dužini od 160 km. Ova jedinstvena trasa je prepoznata kao jedna od najatraktivnijih trasa u Evropi, te svakodnevno privlači veliki broj biciklista i cikloturista. To je dalje rezultiralo i povećanjem smještajnih kapaciteta, te se pokazalo da cikloturizam itekako može biti opravdan.

Teodora Brnjoš

Komentari
Vaš komentar

Top priče

19.04.2024.  |  Građevina, Saobraćaj, Turizam, sport, kultura

Izabrano pobjedničko rješenje za buduće zdanje Prirodnjačkog muzeja i Park prijateljstva u Beogradu - Pješački most do Velikog ratnog ostrva (FOTO)

Zgrada na čijoj fasadi se reflektuju obrisi obližnjeg Muzeja savremene umetnosti, panoramski točak, bogato ozelenjene pešačke staze, pristan za brodiće i veza sa Velikim ratnim ostrvom deo su zamisli prvonagrađenog rešenja na arhitektnosko-urbanističkom konkursu za područje Parka prijateljstva i budućeg zdanja Prirodnjačkog muzeja u ovom delu grada. Ovo rešenje, koje je nagrađeno sa 2,5 miliona dinara za taj prostor predložio je

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.