NavMenu

Javno-privatno partnerstvo moglo bi ojačati privredu Tuzlanskog kantona - Identifikovano 40 potencijalnih projekata

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.11.2018. 11:12
Komentari
Podeli

(Foto: Edhar/shutterstock.com)
Javno - privatno partnerstvo je model koji može unaprijediti Tuzlanski kanton, poručeno je sa jučerašnje edukacije na kojoj su inostrani eksperti javnim dužnosnicima pojasnili samu proceduru implementacije projekata. Ukratko, saradnja institucija sa privatnicima uz podršku EU fondova dovest će, između ostalog, i do novih zapošljavanja, navodi RTV Slon.

- U TK je identifikovano 40 projekata i sada se kreće sa tim. Ova radionica je podrška javnim tijelima kako da primijene zakon i kako da te ideje provedu u praksi - rekla je Šemsa Alić, edukator iz oblasti javno–privatnog partnerstva.

Prisutni su upoznati sa konceptom javno –privatnog partnerstva, ali i sa identificiranjem i implementacijom svih ovih projekata. Iako iz ministarstva privrde ističu da nisu zadovoljni brojem projekata, smatraju da su inicijatori pokazali svoju kreativnost i odgovorno društveno djelovanje.

- Radi se o projektima koji su identificirale lokalne zajednice i TK. Svaka lokalna zajednica ima svoje projekte i označili su ih kao takve. A dio su i projekti koji su od općeg značaja za TK - kazao je Osman Puškar, ministar privrede u Vladi TK.

Partneri u realizaciji projekata je agencija Hrvatske čiji dosadašnji uspjeh, kaže ministar, garantuje i samu uspješnost tuzlanskih projekata.

- Najznačajniji projekat je zračna luka Zagreb. Ono što mogu reći je da privatni sektor kada je preuzeo povećao promet za 30% - objašnjava Domagoj Dodig, edukator iz oblasti javno–privatnog partnerstva.

Ovaj model je dao velike rezultate i u svijetu. Više od 300 miliona dolara u SAD-u uloženo je u privatno javno – partnerstvo, a na ovom principu investicioni ciklus pokrenut je i u Turskoj, Francuskoj. No, u BiH ovakvi projekti još uvijek djeluju kao naučna fantastika, jer iako svjetskog ranga, s ciljem da uveliko poboljšaju sliku cjelokupnog kantona, još uvijek su tek slike na papiru. O njihovoj implementaciji stoga je još uvijek prerano govoriti.

Ozbiljan pristup i pedantan rad uz praćenje juče usvojenih smjernica mogao bi Tuzlanskom kantonu dati jednu sasvim novu sliku. Investicije i projekti mogu unaprijediti trenutno stanje, poručeno je sa dvodnevne edukacije iz oblasti privatno – javnog partnerstva, izvještava RTV Slon.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

17.04.2024.  |  Vijesti

UIO odložila kupovinu zgrade u centru Banjaluke

Nekoliko dana prije nego što će im isteći rok da se izjasne o ponudi firme Grand trade (Grand trejd) za kupovinu poslovnog prostora u Banjaluci, Uprava za indirektno oporezivanje BiH se dogovorila sa ponuđačem da se rok za konačnu odluku prolongira za još nekoliko mjeseci. Firma biznismena Mileta Radišića, koji je ležao u zatvoru zbog privrednog kriminala, dostavila je u januaru ove godine dvije ponude, prenosi Capital. Prvom je Upravi

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.