Izvor: Balkan Green Energy News | Četvrtak, 15.11.2018.| 09:35
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Ako nije bilo učešća javnosti, svaka dozvola za MHE se može osporiti

(Foto: urbazon/shutterstock.com)
Učešće javnosti je suštinski dio procjene uticaja na životnu sredinu, koju moraju da sprovedu sve članice Energetske zajednice (EZ). Ako ova obaveza nije ispoštovana, Sekretarijat pokreće postupke za rešavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, saopštio je Sekretarijat EZ u izjavi o razvoju malih hidroelektrana (MHE), dodajući da trenutno razmatra žalbu u vezi sa projektom za korišćenje hidroenergije u Srbiji.

Sekretarijat nije naveo koji je to projekat, ali, na sajtu EZ, navodi se da je 30. avgusta primljena žalba u vezi sa uticajem hidroelektrana na Staroj planini na životnu sredinu. Već nekoliko godina građanska inicijativa "Odbranimo reke Stare planine" suprotstavlja se masovnoj izgradnji MHE na ovom području. U septembru je inicijativa organizovala protest koji je u Pirotu okupio više hiljada ljudi.

Sekretarijat je, takođe, najavio da će u najkraćem mogućem roku organizovati sastanak zainteresovanih strana koji će okupiti sve relevantne aktere, kao i da će pripremiti smernice za nacionalne regulatorne institucije o strateškoj i procjeni uticaja na životnu sredinu za MHE.

U svojoj izjavi Sekretarijat navodi da u skladu sa Ugovorom o EZ, sve članice moraju primijeniti propise o strateškoj i procjeni uticaja na životnu sredinu.

Ako se u ovoj fazi, kako navodi Sekretarijat, ustanove značajni negativni uticaji na životnu sredinu, puna procjena uticaja na životnu sredinu za različite faktore (kao što su ljudi, flora i fauna, zemlja, voda, vazduh, klima, pejzaž, materijalna imovina, i interakcija između njih) mora biti sprovedena.

Sprovođenje projekta može da se nastaviti samo ako se primijene mjere za izbjegavanje, smanjenje i, ako je moguće, kompenzaciju glavnih štetnih efekata, naveo je Sekretarijat.

Učešće javnosti, kako se ističe, je suštinski dio procjene uticaja na životnu sredinu, a nepoštovanje ove obaveze je razlog za osporavanje bilo koje izdate dozvole.

Poštovanje obaveze sprovođenja svih ovih procedura je posao nadležnih nacionalnih institucija, a u slučaju opravdanosti žalbe, Sekretarijat pokreće postupak za rješavanje sporova kako bi se osiguralo da se propisi EZ poštuju, navodi u izjavi Sekretarijat.

Protesti u BiH i Crnoj Gori

Osim u Srbiji, protesta protiv gradnje MHE bilo je i u BiH, gdje žene iz Kruščice već više od godinu dana blokiraju izgradnju brane i hidroelektrane, kao i u Crnoj Gori, gdje su stanovnici Plava blokirali početak izgradnje MHE Meteh.

Takođe, stručnjaci iz Srbije u otvorenom pismu ministru za zaštitu životne sredine Goranu Trivanu i gradonačelniku Pirota Vladanu Vasiću izrazili su zabrinutost u pogledu očuvanja prirodnih resursa i zahtjevali reviziju energetske politike zemlje.

A, evropska organizacija Spasimo plavo srce Evrope (Save the Blue Heart of Europe) uručila je Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) peticiju sa 120.000 potpisa kojom se traži da međunarodne razvojne banke prestanu da daju finansijsku podršku projektima HE na Balkanu.

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.