Izvor: Večernji list | Četvrtak, 15.11.2018.| 08:42
Izdvojite članak Odštampajte vijest

Preduzeća na naplatu potraživanja u prosjeku čekaju 71 dan - Šta pokazuje analiza Federalnog zavoda za programiranje razvoja?

(Foto: Stock-Asso/shutterstock.com)
Prateći petogodišnje razdoblje analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja u najnovijem izvještaju ističu kako je opća likvidnost u prošloj godini nešto poboljšana, ali je ukupan koeficijent likvidnosti u većini sektora i dalje izuzetno nizak.

Napominju kako je i dalje broj dana naplate potraživanja jako visok i taj prosjek na nivou Federacije BiH iznosi nevjerovatan 71 dan. Najduže dana na naplatu potraživanja čekaju preduzeća koja se bave bilo kakvom uslužnom djelatnošću, a kako bi naplatili svoju zaradu peduzeća koja se bave komunalijama ili vodoopskrbom čekaju u prosjeku 147 dana.

- Sistematska nelikvidnost negativno se odražava na investicije bez kojih ne može doći do značajnijeg ekonomskog rasta, kreiranja novih radnih mjesta, povećanja konkurentnosti domaćih tvrtki te povećanja izvoza. Tome negativno doprinose visoka porezna i administrativna opterećenja privrede, rastući javni dug, visoke kamatne stope i ograničen pristup finansiranju - konstatiraju u svom izvještaju analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja.

Kako sve ne bi ostalo samo na konstataciji zatečenih problema, koje privredu u cijeloj BiH opterećuju godinama, iz ove institucije ponudili su niz konkretnih rješenja s ciljem povećanja opće stope likvidnosti preduzeća i rasta privrede.

- Potrebno je da se olakša pozicija privrede smanjenjem fiskalnih i parafiskalnih nameta s ciljem jačanja konkurentske pozicije domaćega privrede, vodeći računa da ne dođe do poremećaja u javnoj potrošnji. Takođe, treba da se pojednostavi procedura i način plaćanja poreznih obveza, da se smanji broj naloga za plaćanje, s ciljem smanjenja troškova poslodavaca - stoji u izvještaju.

Vlasti u Federaciji BiH moraće donijeti takve zakonske mehanizme koji bi pojednostavili proceduru, smanjili troškove, broj koraka i broj dana za osnivanje privrednog subjekta, kao i smanjenje troškova i rokova za dobijanje urbanističkih, građevinskih, energetskih i drugih dozvola, s ciljem stimuliranja investicija.

Analitičari Federalnog zavoda za programiranje razvoja ističu kako je potrebno "uspostaviti i zakonski urediti multilateralne kompenzacije i cesije, kao način međusobnog izmirivanja potraživanja.

Trebalo bi, po njihovu mišljenju, unutar programa Razvojne banke Federacije BiH osigurati kredite za likvidnost s rokom otplate između tri i pet godina za zdrava preduzeća s problemom nelikvidnosti, tako da se pretvaranjem kratkoročnih obveza u dugoročne relaksira novčani tok preduzeća.

Potrebno je razvijati alternativne izvore finansiranja i sistema osiguranja potrebnih kolaterala za pristup kreditima preduzećima različitog stepena razvoja (garantni fondovi, biznis anđeli, fondovi rizičnog kapitala i sl.).

Unos komentara je omogućen samo ulogovanim korisnicima.
Pratite na našem portalu vijsti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izveštaje.
Testiraj besplatno!
Prijavite se na naš dnevni ekonomski bilten koji će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana.
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.
Testiraj besplatno!
Testiraj besplatno!
Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima.
Testiraj besplatno!

Ako ste već korisnik, ulogujte se:
Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE
Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE