NavMenu

Srbija i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svijetu

Izvor: eKapija Četvrtak, 15.11.2018. 08:12
Komentari
Podeli
(Foto: Africa Studio/shutterstock.com)
Udruženje Žita Srbije, uz podršku Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), domaćin je okruglog stola "Bliži pogled na: proizvodnju, potrošnju, skladišnu logistiku i rečnu infrastrukturu mikroregiona", koji je održan prvog dana najvećeg svjetskog foruma u oblasti proizvodnje i trgovine žitaricama i uljaricama Global Grain u Ženevi.

Više od 1.100 učesnika, najvećih proizvođača, prerađivača, trgovaca i eksperata, iz 65 zemalja cijelog svijeta na Global Grain konferenciji od 13. do 15. novembra 2018. godine, imaju priliku da čuju najnovije trendove i izazove u ovoj industriji, kao i da uspostave poslovnu saradnju sa drugim globalnim ključnim učesnicima u sektoru uljarica i žitarica.

Okrugli sto sa fokusom na Srbiju je organizovan u okviru projekta Razvoj kapaciteta agrobiznis udruženja na novim izvoznim tržištima, koji u Srbiji sprovode FAO i EBRD.

Klaudio Skaroza, ekspert sa dugogodišnjim iskustvom u velikim internacionalnim kompanijama u ovom sektoru, moderirao je diskusiju učesnika Okruglog stola: regionalnog agrobiznis direktora EBRD Vojteka Boniščuka, predsjednika Upravnog odbora Žita Srbije Slavka Jovanovića, predstavnika kompanija članica Udruženja Žita Srbije - Agroglobe, Konzul, MK commerce, Granexport, DTL transport kao i Asocijacije izvoznika i kompanija koje se bave logistikom Švajcarske i zainteresovanih kupaca iz Velike Britanije, Saudijske Arabije i drugih.

Prisutnim učesnicima su prezentovani najnoviji podaci o količinama i kvalitetu proizvodnje pšenice, kukuruza, suncokreta, soje i uljane repice u Srbiji, zatim izvozni kapaciteti naše zemlje i ključna tržišta na kojima se ove kulture plasiraju.


- Srbija je i dalje među deset najvećih izvoznika pšenice i kukuruza na svijetu, pokazala je analiza Udruženja Žita Srbije, izrađena na osnovu podataka Odjeljenja za poljoprivredu Sjedinjenih Država (United States Agriculture Department - USDA) za period 2014/15 – 2017/18. Tačnije u izvozu kukuruza se nalazi na sedmom mjestu, dok je u izvozu pšenice na desetom mjestu. Naša zemlja je zadržala visoke prinose ovih kultura po hektaru, tako da je i dalje na visokom drugom mjestu kada je u pitanju pšenica, odmah iza prosjeka Evropske unije i na petom mjestu u prinosu kukuruza po hektaru. Za ekonomsku 2018/19 godinu očekuje se da će Srbija izvesti 2,7 miliona tona kukuruza, 1,7 milion tona pšenice, 300.000 tona soje, 137.000 tona suncokreta i 130.000 tona uljane repice - rekao je Slavko Jovanović, predsednik Upravnog odbora Žita Srbije.

Komentari
Vaš komentar

Top priče

15.04.2024.  |  Građevina

Sokolac raspisao novi tender za višemilionske radove na izgradnji gradske kuće

Opština Sokolac je raspisala javni poziv za izbor najpovoljnijeg izvođača radova na izgradnji Gradske kuće, trga i spomen obilježja čija je vrijednost procijenjena na 4,7 mil KM bez PDV-a, ili oko 5,5 mil KM sa PDV-om. Kako se navodi rok za izvođenje radova je tri godine od dana uvođenja izabranog izvođača u posao, a mjesto gradnje je ulica Cara Lazara bb. Dodaje se i da će javno otvaranje ponuda biti održano 10. maja do kada je i

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.