NavMenu

Evropski parlament podržao smanjenje emisije CO2 iz kamiona za 35%

Izvor: Tanjug Četvrtak, 15.11.2018. 08:00
Komentari
Podeli
Ilustracija (Foto: Milos Muller/shutterstock.com)Ilustracija
Evropski parlamentarci podržali su 14. novembra uvođenje prvih ograničenja za emisiju ugljen-dioksida iz kamiona u 28-članom bloku, pozivajući na smanjenje od najmanje 35% do 2030. godine, uprkos protivljenju proizvođača.

Evropski parlament je, takođe, izglasao 20% smanjenje emisije CO2 iz kamiona do 2025. godine u sklopu borbe protiv globalnog zagrevanja, prenosi Rojters.

U Uniji trenutno nema ograničenja za teška vozila, koja učestvuju sa skoro četvrtinom u ukupnoj emisiji štetnih gasova emitovanih u saobraćaju.

- Parlament šalje jasan signal, a to je da je ozbiljan po pitanju smanjenja emisije CO2 - izjavio je Bas Ajkaut iz stranke Zeleni.


Za prijedlog zakona glasala su 373 poslanika, dok je 285 bilo protiv.

Međutim, vlade 28 zemalja članica tek treba da postignu dogovor o izgledu finalnog zakona, a očekuje se da će pregovori ministara za zaštitu životne sredine, zakazani za 20. decembar, biti teški, jer velike ekonomije, koje počivaju na automobilskoj industriji, strahuju da bi stroži propisi mogli da ugroze rast i da prouzrokuju gubitak radnih mjesta.



Komentari
Vaš komentar

Top priče

28.03.2024.  |  Energija, Industrija

ArcelorMittal zatvara Koksaru u Zenici, dio radnika prelazi na rad u Njemačku

Kompanija ArcelorMittal Zenica pokušava pronaći načine da izađe iz postojeće situacije s obzirom na to da se zbog niske cijene čelika na svjetskom tržištu suočavaju s velikim izazovima u poslovanju, pa su odlučili obustaviti proizvodnju koksa, izjavio je danas na pres konferenciji generalni direktor AMZ-a, Nikhil Mehta. On je kazao kako je ovo samo jedan od koraka koje u narednom periodu planiraju poduzeti u tom smislu. - Jedan od

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.