NavMenu

Poljoprivrednici u FBiH traže 130 mil KM iz budžeta za 2019. godinu

Izvor: Klix Srijeda, 14.11.2018. 15:40
Komentari
Podeli

(Foto: Vedrana Džudža)
Udruženje poljoprivrednika Federacije BiH uputilo je jučer Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima zahtjev da prilikom kreiranja Budžeta FBiH za 2019. godinu osiguraju novčanu podršku poljoprivredi u skladu sa Zakonom o novčanim podrškama u poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Prema Zakonu, visina novčanih sredstava za poljoprivredu mora iznositi "od 3 do 6 posto iznosa budžetskih prihoda i primanja u tekućoj godini u Federaciji".

- Prema našim računicama, izdvajanja za poljoprivredu u budžetu za 2019. godinu trebale bi dostići 130 mil KM. Jedino ovaj iznos garantuje opstanak i razvoj poljoprivrede u Federaciji BiH, te daje mogućnost provođenja strukturnih reformi neophodnih za povećanje konkurentnosti proizvoda na domaćem i stranom tržištu. Veća ulaganja u poljoprivredu su prije svega investicija. Korist od njenog jačanja imali bi ne samo direktni korisnici sredstava, već i cjelokupna privreda BiH, jer ovaj sektor ima potencijal da postane bitan izvor budžetskih prihoda - navode u Udruženju.

Kako naglašavaju, poljoprivrednici su imali razumijevanje za dosadašnje nepoštovanje Zakona o novčanim podrškama, a to zbog potrebe da Vlada Federacije prvenstveno sanira naslijeđena dugovanja. No, s obzirom na to da su početkom ove godine pomenuta dugovanja sanirana, zahtijevaju da Vlada konačno počne poštovati zakonske odredbe vezane za izdvajanja za poljoprivredu.


Komentari
Vaš komentar

Top priče

27.03.2024.  |  Finansije

Vrhovni sud RS presudio u milionskom sporu Bitminera i Unicredit banke

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je reviziju kompanije Bitminer Factory iz Gradiške i potvrdio presudu Višeg privrednog suda kojom je Unicredit banka Banjaluka oslobođena plaćanja 256 mil KM odštete zbog gašenja njihovog poslovnog računa, potvrđeno je za portal Capital. Kako je rečeno u ovom sudu, revizija koju je podnio Bitminer je odbijena kao neosnovana, te je potvrđena ranija presuda koja je preinačila prvostepenu odluku iz

Potpuna informacija je dostupna samo komercijalnim korisnicima-pretplatnicima i neophodno je da se ulogujete.

Zaboravili ste šifru? Kliknite OVDJE

Za besplatno probno korišćenje, kliknite OVDJE

Pratite na našem portalu vijesti, tendere, grantove, pravnu regulativu i izvještaje.
Registracija na eKapiji vam omogućava pristup potpunim informacijama i dnevnom biltenu
Naš dnevni ekonomski bilten će stizati na vašu mejl adresu krajem svakog radnog dana. Bilteni su personalizovani prema interesovanjima svakog korisnika zasebno, uz konsultacije sa našim ekspertima.